Poljska desnica predstavo Oliverja Frljića v koprodukciji SMG prijavila policiji

Poljske desničarje iz stranke PiS je razjezilo »žaljenje verskih čustev in poljskih nacionalnih simbolov« v predstavi Naše nasilje in vaše nasilje.

Objavljeno
30. september 2016 15.17
V. U., STA
V. U., STA
Predstava Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića, katere koproducent je tudi Slovensko mladinsko gledališče (SMG), je bila na Poljskem deležna prijave na policijo s strani poljske desničarske stranke PiS zaradi »žaljenja verskih čustev in poljskih nacionalnih simbolov«. Ljubljanska premiera predstave je napovedana za 13. oktober.

Predstava je bila na Dunaju premierno uprizorjena 29. maja. V Avstriji in Nemčiji so bili odzivi na uprizoritev, ki skozi reprodukcijo populističnega govora opominja na licemerstvo in odgovornost (post)kolonialne Evrope, ko gre za vojne na Bližnjem vzhodu in begunsko krizo, bolj osredotočeni na njeno problematično umetniško vrednost ter »vulgarne in plakativne« gledališke kode.

Zaradi ponovitve 25. septembra na Festivalu novih dramaturgij v poljskem mestu Bydgoszcz pa je poslanka poljske desničarske stranke PiS, ki je trenutno na oblasti, skupaj z nekaterimi strankarskimi kolegi na policijo podala prijavo. Poleg tega so regionalne oblasti začele problematizirati upravičenost javnega financiranja festivala, so sporočili iz SMG.

Grožnje po ukinitvi financiranja, na drugi strani ovacije

Anna Sobecka je v pismu, naslovljenem na Pawla Wodzinskega, direktorja Gledališča Hieronima Konieczka v Bydgoszczu, zapisala: »To, kar bi morala biti režiserjeva interpretacija na temo fašizma, ni bila nikakršna umetnost, ampak vulgarna predstava, s katero je avtor užalil na milijone Poljakov in katolikov.«

Župan upravne regije Piotr Calbecki je ob tem izjavil, da bodo »zaradi izjemno nizke ravni festivala in pristajanja na žaljenje poljskega naroda, osnovnih človeških vrednot, zaradi prikazovanja verskega sovraštva in prezira do krščanstva« na njegov predlog na naslednji seji regionalnega sveta razpravljali o izključitvi Poljskega gledališča iz Bydgoszcza iz projekta financiranja kulture v regiji.

Poljski gledališki kritiki so po drugi strani predstavo ocenili kot izjemno uspešno kritiko Evrope, ki uporablja sredstva novega, brutalnega in ostrega gledališkega jezika, občinstvo pa jo je pospremilo z ovacijami, so še sporočili iz SMG.

V Sloveniji prijav na policijo ne pričakujejo

Direktor SMG Tibor Mihelič Syed je pred bližajočo se ljubljansko premiero povedal, da v Sloveniji prijav na policijo ne pričakujejo. Prepričan je namreč, da slovensko občinstvo prizorov, ki so privedli do škandala na Poljskem, ne bo bralo na tako popreproščen način, ampak bo v njih videlo to, kar je bilo mišljeno – prispodobo perpetuuma mobile nasilja med religijami, ki ga na ideološki ravni poganjajo kapitalski interesi postkolonialnih evropskih velesil.

Predstava Naše nasilje in vaše nasilje opazuje Evropo, ki jo je presenetila begunska kriza, Evropo, ki brez pomislekov pozablja na svojo kolonialno preteklost, medtem ko zapira meje tisočim, ki bežijo prav pred posledicami evropske in ameriške politike. Postavi tudi nekaj zelo neprijetnih vprašanj, med drugim ali se zavedamo, da je naše blagostanje odvisno od tisočih mrtvih na Bližnjem vzhodu, so zapisali v SMG.

Predstava, ki jo je navdihnil roman Estetika odpora Petra Weissa, je nastala po naročilu in v produkciji HAU Hebbel am Ufer iz Berlina ter koprodukciji z Wiener Festwochen (Dunaj), SMG, Kunstfest Weimar (Weimar), Zuercher Theater Spektakel (Zuerich) in Hrvatskega narodnega kazališta Ivana pl. Zajca (Reka).

V njej igrajo Barbara Babačić k.g., Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer in Blaž Šef.