Predstavitvena informacija

Ne zamudite številnih kulturnih dogodkov svetovno priznanih umetnikov

Po počitnicah na morju, v gorah in na drugih turističnih destinacijah prihaja idealen čas za kulturni oddih v družbi svetovno priznanih umetnikov. Ljubljana Festival v prihodnjih dneh znova ponuja številne izvrstne dogodke, ki jih je vredno obiskati.
Fotografija: Rigoletto FOTO: Marcello Orselli
Odpri galerijo
Rigoletto FOTO: Marcello Orselli

Plesni vrhunec letošnjega festivala


Balet Čajkovski. PRO et CONTRA Borisa Eifmana je rezultat koreografovega dolgoletnega razmišljanja o osebnem in ustvarjalnem svetu Petra Iljiča Čajkovskega, ki je morda Eifmanov najljubši skladatelj, saj je na njegovo glasbo zasnoval zelo pomembne koreografije. V predstavi je Eifmanu uspelo na odru tako rekoč materializirati nesmrtno glasbo Petra Iljiča in s koreografijo izraziti simfonijo strasti. Gre za novo, izvirno koreografsko stvaritev, ki odseva sodobne umetniške in tehnološke zmogljivosti baleta. »Ob dolgoletnem ukvarjanju z glasbo Čajkovskega sem spoznal, kako globok in brezkončen je bil skladateljev svet. Začel sem razumeti raznolike teme, povezane z njegovim delom, njegovo psihološko identiteto, njegovimi odnosi z bližnjimi. Vsega tega v preteklosti nisem zadostno preučil. Želel sem ustvariti delo, v katerem bi se lahko bolj poglobil v okolje skladateljevega ustvarjalnega trpljenja,« je povedal Eifman.
Balet bo na sporedu 21. in 22. avgusta v Cankarjevem domu.


Čajkovski. Pro et contra FOTO: Evgeny Matveev
Čajkovski. Pro et contra FOTO: Evgeny Matveev

Ekonomist, ki je postal operni pevec


Argentinski tenorist Marcelo Álvarez je dokaz, da ni nikoli prepozno slediti svojim sanjam. Potem ko je več let kot ekonomist vodil družinsko pohištveno podjetje, danes velja za enega izmed najpomembnejših pevcev svoje generacije. Za odkritje njegovega izrednega talenta sta zaslužna Giuseppe Di Stefano in izjemni Luciano Pavarotti, ki sta pevca spodbudila, da je prodal vse premoženje in se zaradi operne kariere preselil v Evropo. Leta 1995 je mednarodno debitiral z vlogo Elvina iz Bellinijeve opere La Sonnambula v beneškem Teatru La Fenice in glasbena pot ga je vodila na odre svetovnih opernih hiš. Sodeloval je tudi s številnimi priznanimi dirigenti, kot so James Levine, Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Antonio Pappano in drugi. Njegov operni repertoar je sledil naravnemu vokalnemu razvoju in obsega od belkanta prek del francoskih opernih skladateljev pa vse do velikih liričnih in verističnih tenorskih vlog. V Cankarjevem domu mu bomo 23. avgusta  lahko prisluhnili na koncertu opernih arij z Orkestrom Zagrebške filharmonije pod taktirko Constantina Orbeliana.

Marcelo Alvarez FOTO: Andrea Cavalli
Marcelo Alvarez FOTO: Andrea Cavalli
 

Slaven interpret Verdijevih likov v naslovni vlogi Rigoletta


Sledil bo še en operni dogodek, in sicer priljubljen Verdijev Rigoletto, ki ga bo uprizorila priznana zasedba genovskega Teatra Carla Feliceja. V naslovni vlogi nepremišljenega dvornega norčka se bo predstavil Leo Nucci, ki je v vlogi Rigoletta nastopil že več kot 400-krat.

Rigoletto FOTO: Marcello Orselli
Rigoletto FOTO: Marcello Orselli


Vsi, ki ne poznate Verdijeve opere, ste gotovo že slišali spevno arijo La donna è mobile, ki jo prepevajo tudi beneški gondoljerji. Rigoletto bo na sporedu 27. in 29. avgusta v Cankarjevem domu.


Vstopnice in informacije: Blagajna Križank,  www.ljubljanafestival.si, Petrolovi servisi in prodajna mesta Eventima.