Programski razpis, ki razburja

Direktor Mini teatra Robert Waltl javno protestira zaradi znižanja sredstev.

Objavljeno
13. december 2013 19.33
SLOVENIJA LJUBLJANA 16.04.2008. WALTL ROBERT FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
 Jela Krečič, kultura
Jela Krečič, kultura
Rezultati programskega razpisa ministrstva za kulturo (MzK), še posebej na področju uprizoritvenih umetnosti, zadnje dni dvigujejo prah. Oster odziv nanje je v javnem pismu razgalil Robert Waltl, direktor Mini teatra, ki so mu odobrili sofinanciranje v naslednjih štirih letih, a za dobrih 30.000 evrov manj kot na prejšnjem razpisu.

»To vodi direktno v ukinjanje delovnih mest in drastično zmanjšanje programa Mini teatra, saj v tako velikem znesku sredstev nikjer ne moremo nadoknaditi,« je zapisal Robert Waltl. Zato bodo na udaru honorarni sodelavci, zmanjšalo se bo število predstav, ogroženi naj bi bili tudi dogovori z evropskimi partnerji in evropska sredstva.

Mini teater je eden od osmih zavodov s področja uprizoritvenih umetnosti, ki so letos dobili sredstva na programskem razpisu. Waltl je v pismu kritičen tudi do strokovne komisije (Jernej Novak (predsednik), Ira Ratej, Pia Brezav­šček, Zala Dobovšek in dr. Krištof Jacek Kozak), ki je ocenjevala prispele vloge na razpis. Očita ji, da v njej večina članov ne pozna tistega, kar ocenjuje.

Neuradno nam je uspelo izvedeti, da je bil problem komisije predvsem to, da je bila konkurenca velika, sredstva pa so se z milijon evrov, kolikor je bil vreden prejšnji razpis za uprizoritvene umetnosti, spustila na 800.000 evrov.

Poleg tega letos tako imenovanih ministrovih sredstev, s katerimi so ministri ali ministrice v preteklosti naknadno lahko po svoji presoji podprli še katerega od prijavljenih kandidatov, zdaj ni na razpolago.

Razreševanje pritožb

Z MzK so v zvezi z letošnjim programskim razpisom med drugim sporočili, da razpis, pri katerem strokovnost zagotavljajo komisije izvedencev, uradno še ni končan, saj so v fazi razreševanja pritožb na sedanje rezultate.

Poudarili so, da je Mini teater leta 2013 prejel 133.240 evrov, naslednje leto pa naj bi prejel 122.000 evrov. Poleg tega so izpostavili, da je izrazito nizko število točk glede na ostale predlagatelje prejel »pri kriteriju poslovnih referenc, dobljenih na podlagi javnih evidenc«. Gre za sposobnost zagotavljanja rednih plačil za delo umetnikov, so pojasnili na MzK. Dodali so: »Če bo predlagatelj dokazal, da njegova bonitetna ocena v času vpogleda ne izkazuje realnega stanja, bo komisija to dejstvo lahko upoštevala in posledično namenila programu višje število točk in več sredstev.«

V širšem kontekstu zgodba o zmanjševanju sredstev na programskih pa tudi projektnih razpisih zadeva problem varčevanja v kulturi, ki še posebej ogroža preživetje tistih, ki delujejo v okviru nevladnega sektorja in so se primorani vselej znova sprijazniti z vse nižjimi sredstvi. Tako bodo združeni predstavniki neodvisne scene na ponedeljkovi tiskovni konferenci spregovorili o tem, kaj tovrstni rezi pomenijo za slovensko družbo.