Prva ženska na čelu mariborske drame

SNG Maribor: Na mestu umetniškega direktorja bo Diega de Breo zamenjala Diana Koloini.

Objavljeno
27. marec 2015 16.42
jsu*REZISER DIEGO DE BREA / SOBOTNA PRILOGA
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Diego de Brea se po poldrugem letu poslavlja od mesta umetniškega direktorja SNG Maribor, na njegovo mesto pa prihaja Diana Koloini, ki bo uradno mandat nastopila 1. maja. Podrobnejših informacij o ozadjih predčasnega odhoda v vodstvu mariborske gledališke in operno-baletne hiše ne dajejo.

Kot je dejal direktor SNG Maribor Danilo Rošker, so dogovor o sporazumni prekinitvi pogodbe dosegli že pred nekaj tedni, na razpisu, na katerega so se prijavili trije kandidati, pa so kot najprimernejšo izbrali Koloinijevo, ki je pripravila tudi zelo prepričljiv program dela. Po neuradnih informacijah pa naj bi do različnih nesoglasij prihajalo že dalj časa.

Nezadovoljni naj bi bili predvsem člani igralskega ansambla, nekateri – denimo Branko Jordan – so tudi odšli, sicer pa niti občinstvo niti kritika niso bili preveč navdušeni s kvaliteto projektov mariborske drame odkar jo je prevzel Diego de Brea. Ta se bo sedaj menda posvetil zgolj režiserskemu delu, kateremu pa se pravzaprav nikoli niti ni odrekel, kar naj bi bila prav tako ena od zamer.

Tako je de Brea redno režiral uvodno predstavo mariborske drame v sezoni, poleg tega pa je sklenil tudi kar nekaj pogodb izven matične gledališke hiše, maja bo denimo v Slovenskem mladinskem gledališču premiera Genetovega Balkona v njegovi režiji. To pomeni, da funkcije umetniškega direktorja ni mogel opravljati tako, kot so od njega pričakovali, nenazadnje je ta funkcija povezana tudi s promocijo, mednarodnim sodelovanjem in gostovanji.

Z Diano Koloini teh težav ne bo, saj nima režiserskih ambicij. Z nalogo Mit Don Juana v evropski dramatiki je zaključila študij dramaturgije na ljubljanski AGRFT in nato na podiplomskem študiju na oddelku za sociologijo kulture ljubljanske filozofske fakultete magistrirala z nalogo Ideološki aspekti ponavljanja stalne zgodbe v dramatiki.

V letih 1987 do 1994 je bila kot dramaturginja zaposlena v PDG Nova Gorica, od 1994 do 2009 v SNG Drama Ljubljana, kot gostujoča dramaturginja delala tudi v večini drugih slovenskih gledališč, je avtorica številnih člankov, razprav in zapisov za različne revije, časopise in gledališke liste, izdala je tudi knjigo esejev o dramah in gledališču Zapeljevanje, iluzija, ljubezen Od 2010 do 2012 je bila vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa v Cankarjevem domu Ljubljana, nato je bila dobro leto umetniška koordinatorka v SSG Trst.

Tam se je zaradi različnih nesoglasij kmalu poslovila, danes pa se je že predstavila članom mariborskega igralskega ansambla, kjer bo čez dober mesec kot prva ženska zasedla mesto umetniške direktorice mariborske drame. Kot je dejala bo jesenski del programa, ki ga je pripravil že de Brea, pustila nedotaknjen, saj ga spoštuje kot izjemnega gledališkega ustvarjalca, v prihodnje pa bo repertoar vseeno zastavila nekoliko drugače.

SNG Maribor kot nacionalna gledališka hiša sicer mora skrbeti za prezentacijo velikih klasičnih dramskih tekstov, vendar je potrebno program kljub temu dopolniti tudi z aktualnimi besedili tujih in domačih avtorjev.