Psi lajajo, karavana gre dalje

Afera Boris Kobal je vase potegnila tudi gledališča, ki so se že pred njenim izbruhom dogovorila za njegova gostovanja.
Fotografija: FOTO: Vojko Urbančič
Odpri galerijo
FOTO: Vojko Urbančič

Najprej opravičilo zaradi naslova članka. Plagiat je, nič kaj izviren, izmaknjen z družbenih omrežij, kjer se je pojavljal med neštetimi komentarji k člankom o Borisu Kobalu in komediji, ki je postala žalostinka slovenskega gledališča.

A dobro odraža scenosled afere Kobal. Komentarji ostajajo razdeljeni, razočarani, kričeče jezni, velikokrat zagovorniški, karavana Kobalovih nastopov pa gre dalje. Pozanimali smo se, kako kaže predstavi, s katero po dvotedenskem oddihu po izbruhu afere nastopa po Sloveniji. Nakup ali nenakup vstopnice je najevidentnejši komentar.
 

Prva vrnitev se je izšla dobro


Kobal se je moral s prvim javnim nastopom na odru spopasti na vrhuncu afere, veliko pred objavo opravičila, ki ga je tempiral na nekaj dni pred zasedanjem upravnega odbora Šentjakobskega gledališča, ki mu je prineslo izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in odpoklic s položaja direktorja, in pred začetkom novih gostovanj. Že 17. januarja je s komedijo Pismo rosno! Vsega je kriv poštar ..., ki je produkcija Špas Teatra, gostoval v Kulturnem centru Ravne na Koroškem, prva vrnitev pa se mu je izšla dobro.

Po besedah vodje tamkajšnjega kulturnega programa Tadeja Breznika je bila predstava, ki je bila del tamkajšnjega abonmaja, skoraj razprodana, gledalci pa so jo sprejeli povsem običajno. A so pred tem prejeli veliko klicev in vprašanj, ali Kobal čisto res pride?

V Škofji Loki bodo s plagiatorjem proslavili kulturni praznik. FOTO: Vojko Urbančič/Delo
V Škofji Loki bodo s plagiatorjem proslavili kulturni praznik. FOTO: Vojko Urbančič/Delo


Prišel je, sledil je dvotedenski oddih, 2. februarja je spet igral v dobro obiskanem matičnem Špas Teatru, naslednja etapa predstave pa bo na Loškem odru v Škofji Loki na kulturni praznik 8. februarja. Kako mu kaže? Prodaja vstopnic je slaba, pravi vodja gledališča Ana Babnik. Do včeraj je bila zasedena približno četrtina od dvesto sedežev v dvorani. V Škofji Loki so Špas Teatru le oddali dvorano, ne gre za tamkajšnji program.

»Odzivi so zelo različni, neki črn madež mečejo tudi na Loški oder, čeprav le oddajamo dvorano,« je dodala Babnikova. Še slabše se obeta gostovanju predstave v Kulturnem domu v Cerknici, kjer bo na sporedu dan pozneje. Po besedah tamkajšnje vodje dr. Anje Bajda Gorela gre spet za oddajanje dvorane, do včeraj je bilo za dvorano z 230 sedeži prodanih okoli 30 vstopnic. Predstava bo do 17. februarja gostovala še drugod, poznejših datumov pa na koledarju Špas Teatra za zdaj ni.


 

Kakšna usoda čaka predstavo, še ni znano


»Vsekakor ravnanja Borisa Kobala v primeru komedije Profesionalci espe ne odobravamo,« nam je, ko smo jo prosili za komentar, odgovorila direktorica Špas Teatra Urška Alič. »Med Kulturnim društvom Špas Teater in gospodom Kobalom je sklenjena pogodba za izvedbo predstav Pismo rosno! Vsega je kriv poštar ... Vse dokler gospod Kobal vestno izpolnjuje pogodbene zaveze, ki jih je sprejel, nam tako pogodba kot sam obligacijski zakonik ne ponujata možnosti odstopa od sklenjene pogodbe.

Vsi objavljeni termini so bili v prodaji pred 14. januarjem 2019, torej pred izbruhom afere. Povpraševanje je nekoliko manjše, vseeno pa prodaja vstopnic poteka skladno s pričakovanji. V Mengšu je bilo 2. februarja nekaj več kot 300 ljudi, ki so predstavo lepo sprejeli in Kobalu na koncu naklonili aplavz. Kakšna usoda čaka predstavo pozneje, v tem trenutku ne znam pojasniti.

Dejstvo je, da je Boris naredil napako, vendar to ne pomeni, da se ne zasluži druge priložnosti. Vem, da ga imajo Slovenci zelo radi, odločitev o primernosti pa naj bo prepuščena gledalcem, kar je po naši oceni tudi edino primerno. Vsakdo ima pravico do svojega mnenja.«

Komentarji: