Javno pismo Radia Študent Sebastijanu Horvatu

Od Horvata pričakujejo javno opravičilo kritičarki. Pričakujejo, da se bodo od njegovih izjav distancirali tudi producenti.

Objavljeno
06. november 2014 16.10
igra o antikristu
K. R.
K. R.

Sebastijan Horvat, režiser in soavtor gledališke predstave Igra o Antikristu, član umetniškega kolektiva Was ist Maribor?, izredni profesor za področje gledališka in radijska režija Akademije za gledališče, radio, film in televizijo na Univerzi v Ljubljani.
 
Zadeva: Javno pismo Zavoda Radio Študent Sebastijanu Horvatu, režiserju in soavtorju gledališke predstave Igra o Antikristu.
 
Na Radiu Študent smo se le redko primorani javno oglasiti in opozoriti na pritiske ter grožnje s fizičnim nasiljem, ki so ga bili zaradi opravljanja novinarskega dela deležni člani in članice Uredništva RŠ. Toda ob prepovedi nadaljnjega obiskovanja predstav in grožnjah s fizičnim nasiljem, ki jih je zaradi v etru in na spletni strani Radia Študent 28. 10. 2014 v oddaji Teater v eter objavljene recenzije gledališke predstave Igra o Antikristu v produkciji Zavoda Maska Ljubljana in koprodukciji Cankarjevega doma, Slovenske filharmonije, Lutkovnega gledališča Ljubljana, KUD Borza in Narodnega doma Maribor na svoj elektronski naslov od režiserja in soavtorja predstave Sebastijana Horvata prejela kritičarka in sodelavka Redakcije za kulturo in humanistične vede RŠ Zala Dobovšek, ne moremo in ne bomo molčali.

Recenzija gledališke predstave Igra o Antikristu avtorice Zale Dobovšek je zainteresirani javnosti še naprej na voljo.

Ne glede na to, kaj si Sebastijan Horvat osebno misli o mediju, kot je Radio Študent, ki sicer je produkcijo predstave Igra o Antikristu podprl tako z brezplačnimi predvajanji oglasa kot z arhivskim avdiogradivom Aktualno-politične redakcije in Redakcije za kulturo in humanistične vede, in kaj si osebno misli o utemeljenosti kritik Redakcije za kulturo in humanistične vede ter Zale Dobovšek osebno, pa se ne tokrat naslovljena in ne katerikoli drugi sodelavec Uredništva RŠ ne zdaj in ne v prihodnje ne bo ustrašil prepovedi obiskovanja predstav in pisanja o njih ter celo groženj s fizičnim nasiljem − v katerih lahko zaznamo elemente kaznivega dejanja − kot jih je v elektronskem sporočilu avtorici recenzije poslal Sebastijan Horvat:

»Dajva rečt zelo preprosto: nočem te več videt na svojih predstavah in prepovedujem ti, da še kadarkoli pišeš o mojih predstavah. Ne razumem, zakaj imajo ljudje takšno slast pisat o stvareh, ki jih ne marajo? Namreč, tako kot si ti oklofutala našo predstavo, tako se lahko zgodi, da te oklofutam jaz, če mi še kdaj prideš preblizu.«

Kot te dni ugotavljajo v Društvu novinarjev Slovenije in številnih medijskih hišah pri nas, je svobode javne besede in avtonomije novinarskega poklica na Slovenskem vsak dan manj. Toda takšno stanje se bo v Republiki Sloveniji samo nadaljevalo, če v širši javnosti in družbi ne zavzamemo odločnega stališča proti vsakemu še najmanjšemu poskusu pritiskov in groženj s fizičnim nasiljem, kot se jih je v tem primeru poslužil režiser in soavtor gledališke predstave Igra o Antikristu, član umetniškega kolektiva Was ist Maribor? in izredni profesor za področje gledališka in radijska režija Akademije za gledališče, radio, film in televizijo na Univerzi v Ljubljani Sebastijan Horvat.

Zato od Sebastijana Horvata pričakujemo javno opravičilo sodelavki Redakcije za kulturo in humanistične vede ter recenzentki gledališke predstave Igra o Antikristu Zali Dobovšek. Prav tako pričakujemo, da se bodo od izjav Sebastijana Horvata ogradili producenti in koproducenti predstave ter da se bosta z ustreznima izjavama v bran novinarske neodvisnosti in svobode javne besede tokrat še na Radiu Študent odzvali tudi obe stanovski organizaciji Društvo novinarjev Slovenije in Društvo gledaliških kritikov Slovenije.
 
Tomaž Zaniuk, direktor
 
Martina Dervarič, odgovorna urednica
 
Na Radiu Študent, 06. 11. 2014

V vednost:
- Maska Ljubljana
- Cankarjev dom
- Slovenska filharmonija
- Lutkovno gledališče Ljubljana
- KUD Borza
- Narodni dom Maribor
- Društvo novinarjev Slovenije
- Društvo gledaliških kritikov Slovenije
- medijem