Predstavitvena informacija

Raznovrsten program 67. Ljubljana Festivala

Od klasike do jazza, rocka in funka
Fotografija: Stanley Clarke Foto: Ljubljana Festival
Odpri galerijo
Stanley Clarke Foto: Ljubljana Festival

Po spektakularni otvoritvi na Kongresnem trgu je 67. Ljubljana Festival v polnem teku. V prihodnjih dneh bo ob izjemni kakovosti dogodkov prišla do izraza še ena pomembna vrlina festivala, in to je raznovrstnost.

Violinski virtuoz Krilov bo ponovno navduševal

Sergei Krylov Foto: Ljubljana Festival
Sergei Krylov Foto: Ljubljana Festival
Po lanskem odmevnem koncertu se na oder Ljubljana Festivala vrača violinski virtuoz Sergej Krilov, ki si je s širokim repertoarjem, ekspresivnostjo in liričnostjo priigral položaj enega najbolj uveljavljenih glasbenih izvajalcev. Svetovni kritiki označujejo njegovo interpretacijo kot izjemno inteligentno, polno domišljije in intuicije, medtem ko ga domači kritiki opisujejo kot genialnega, energičnega in samozadostnega. Ob njegovem koncertu leta 2016, ko je nastopil z Litovskim komornim orkestrom, so v Večeru zapisali: »Ob poslušanju Krilova je gledalec dobil občutek, kot da je violina sama sebi dovolj. Kot da lahko nadomesti prav vse inštrumente v orkestru – in tudi pevce.«

Marijan Zlobec pa je njegov nastop komentiral tako: »Krilov je igral v svoji najboljši formi, festivalsko, vzneseno, za orkester, sestavljen iz osemnajstih godalcev in pri Vivaldiju še s čembalom, sugestivno, povezovalno, angažirano, tako da smo samo občudovali njihovo skupno igro in prizadevanje za umetniški dogodek na najvišji ravni.«

Nastopi Krilova na Ljubljana Festivalu niso navdušili zgolj stroke, ampak tudi obiskovalce, ki so njegov trud nagradili z glasnim aplavzom in stoječimi ovacijami.

V Slovenski filharmoniji se bo 8. julija predstavil s Filharmoničnim orkestrom iz Seongnama pod taktirko Guma Nansa in izvedel čudoviti Violinski koncert v D-duru Petra Iljiča Čajkovskega.
 
Legendarni Stanley Clarke je nastopal z največjimi imeni, kot sta Bob Marley in Miles Davis

Stanley Clarke, štirikratni prejemnik nagrade grammy, je v več kot 45 let dolgi glasbeni karieri pridobil status legendarnega virtuoza na bas kitari. Je prvi basist v zgodovini, ki z enako intenzivnostjo igra tako električno bas kitaro kot kontrabas, ter prvi jazz-fusion basist, ki je s svojo ustvarjalnostjo in razprodanimi koncerti po vsem svetu postal tako priljubljen, da je pristal tudi na naslovnicah revij. Izdal je več kot 40 albumov, izjemno uspešen pa je tudi kot skladatelj filmske in televizijske glasbe. Sodeloval je z velikani jazza, kot so Quincy Jones, Herbie Hancock in Wayne Shorter, ter ikonami pop glasbe, kot so Stevie Wonder, Aretha Franklin in Paul McCartney, oder pa si je delil tudi z Bobom Marleyjem in Milesom Davisom. Clarke, ki je bil že večkrat v Sloveniji, bo tokrat prvič nastopil s svojo zasedbo, in sicer 9. julija v Križankah.

Stanley Clarke Foto: Ljubljana Festival
Stanley Clarke Foto: Ljubljana Festival