Vsi smo eno in vsi smo na isti ladji (FOTO)

To je sporočilo letošnje otvoritvene predstave 66. Ljubljana Festivala, ki se je končala tako, kot se je začela. Z ognjemetom.
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar/Delo

Dan kasneje, kot je bilo sprva predvideno in s polurno zamudo zaradi (pre)svetlega neba nad mestom, je barcelonska gledališka skupina La Fura dels Baus z nekonvencionalno in tvegano spektakelsko predstavo Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta, po zamisli režiserja Carlusa Padrisse narejeno prav za gabarite Kongresnega trga, veličastno začela 66. Ljubljana Festival.

Sfera Mundi pripoveduje zgodbo o enem izmed prvih in največjih raziskovalnih projektov v zgodovini človeštva. Z odpravo petih ladij, ki jih je vodil Portugalec Ferdinand Magellan, in ki se je je udeležilo dvesto pomorščakov iz različnih regij Evrope, so s prvo plovbo okrog sveta dokazali, da je Zemlja okrogla.

Ljubljanska publika – zasedla je 2200 stolov – je imela kaj videti, po Kongresnem trgu je lomastil desetmetrski Magellan, blizu je bila njegova dvajsetmetrska ladja Victoria, narejena iz svetlobnih cevi, ob univerzi je lebdel ogromen planet, po katerem so plezale človeške figure, v zraku je bila človeška mreža, ki so jo sestavljali plesalke in plesalci.

Dogajanje smo spremljali v živo:
 
  • 22.22: Enriqueja je Magellanova smrt na njegovih rodnih Filipinih naredila svobodnega, a tega niso hoteli upoštevati. Nastopila je mezzosopranistka Irena Parlov. V zraku nad Kongresnim trgom je v zapleteni koreografiji velika skupina plesalcev simbolizirala prepričanje, da je človeštvo lahko uspešno le ob sodelovanju. Vsi smo eno in vsi smo na isti ladji. To je sporočilo letošnje otvoritvene predstave 66. Ljubljana Festivala, ki se je končala tako, kot se je začela. Z ognjemetom.
     
    22.10: Velik režiserjev poudarek: Magellanovo posadko, ki se je podala v neznano, so sestavljali pomorščaki različnih evropskih narodov - in en Filipinec, Enrique.
     
    22.00: Enrique postane Magellanov suženj, zgodba o potovanju okrog sveta se šele dobro začenja.
     
    21.49: Enrique, prvi človek, ki je obkrožil svet, pripoveduje svojo zgodbo, spominja se srednjega veka, ko so tiste, ki so trdili, da Zemlja ni ravna, odnesli na grmado, predvsem pa Magellana, najpomembnejšega človeka v njegovem življenju.
     
    21.39: Sfera Mundi se je začela, ne na odru, kjer za zaveso igra orkester Slovenske filharmonije, pač v zraku nad Kongresnim trgom. Mars, na katerem je več plesalk, je pospremil dron s svetlečo ladjo.
     
    21.33: Vseh nastopajočih, ki se bodo podali na slikovito gledališko pot okoli sveta, je skoraj 160, od tega je v ekipi Sfere mundi okrog 65 gostov iz Barcelone. Otvoritev začenjata direktor Ljubljana Festivala Darko Brlek in ljubljanski župan Zoran Janković. Župan je med drugim poudaril, kakšna odlična zamenjava za Križanke, ki jih prenavljajo, je Kongresni trg in prepustil oder La Furi dels Baus.

La Fura dels Baus


Katalonska gledališka skupina, ki so jo ustanovili leta 1979 v Barceloni, je vajena velikih, grandioznih projektov, nenazadnje jim je pripadla čast nastopiti leta 1992 so na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger, ko si jo je lahko ogledalo petsto milijonov ljudi.

Predstava L’home del mil.leni je leta 2000 pritegnila več kot 20.000-glavo publiko, Božanska komedija v Firencah 35.000 gledalcev. V Firencah so pred leti sicer slavni Katalonci z uspehom uprizorili  Wagnerjevo Valkiro pod dirigentskim vodstvom maestra Zubina Mehte.

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


S spektakelsko izvedbo Orffove scenske kantate Carmina Burana je La Fura dels Baus veličastno odprla lanskoletno festivalsko poletje v Ljubljani, prav tam je režiser Carlus Padrissa dobil zamisel, da bi do potankosti izrabil prizorišče, kakršnega ponuja Kongresni trg – vključno s parkom Zvezda, Uršulinsko cerkvijo svete Trojice in grajskim hribom. To ustreza njihovemu konceptu, ki odrsko delo prilagaja javnemu prostoru oziroma arhitekturnim posebnostim posameznega prizorišča.

Človeštvo je lahko uspešno le ob sodelovanju. Vsi smo eno in vsi smo na isti ladji. To je sporočilo letošnje otvoritvene predstave 66. Ljubljana Festivala, ki se je končala tako, kot se je začela. Z ognjemetom. Foto Tanja Jaklič/Delo
Človeštvo je lahko uspešno le ob sodelovanju. Vsi smo eno in vsi smo na isti ladji. To je sporočilo letošnje otvoritvene predstave 66. Ljubljana Festivala, ki se je končala tako, kot se je začela. Z ognjemetom. Foto Tanja Jaklič/Delo

Komentarji: