SNG Drama nocoj gostuje v Minsku

Na 6. mednarodnem gledališkem forumu Teart se bo predstavila z Macbethom v režiji Igorja Pisona.

Objavljeno
13. oktober 2016 20.21
I. B.
I. B.
Letošnjega 6. mednarodnega gledališkega foruma Teart se ljubljanska Drama udeležuje drugič, pred dvema letoma je gostovala z Witkiewiczevo predstavo Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija, letos pa je direktorica festivala Angelika Kraševska v belorusko prestolnico po ogledu videoposnetka povabila predstavo iz letošnjega repertoarja Male Drame, Shakespearovo tragedijo Macbeth v režiji Igorja Pisona.

Osrednja tema znamenite Shakespearove igre sta človeško zlo in boj za oblast, ki ju spremljamo s perspektive tistega, ki ju povzroča.

V uprizoritvi igrajo Bojan Emeršič (Macbeth), Barbara Cerar (Lady Macbeth), Iva Babić (Lennox, Hekata, Tri vešče, Trije morilci), Rok Vihar (Malcolm, Banquo), Zvone Hribar (Duncan, Macduff, Tri vešče) in Klemen Janežič (Fleance, Tri vešče, Trije morilci).

Letošnji mednarodni gledališki forum Teart ponuja v domačem programu trinajst izbranih uprizoritev beloruskih gledališč, v mednarodnem pa sedem uprizoritev iz tujine, ki so po mnenju vodstva na območju Evrope in Rusije najbolj zaznamovale gledališko sezono 2015/16. Direktorica festivala Angelika Kraševska je tokrat povabila v Minsk po eno predstavo iz Madžarske, Slovenije, Nemčije, Švice in Poljske ter dve iz Rusije – eno iz Moskve, drugo iz Sankt Peterburga.

Pokrovitelj Draminega gostovanja sta podjetji Riko in Skupina Bisol v sodelovanju s slovenskim častnim konzulom v Minsku Sergejem Vladimirovičem Baduljo.