Teden slovenske drame: Od odgovornosti do neodgovornosti posameznika

Znan je program tekmovalnih in spremljevalnih predstav – Novost predstave, ki so nastale v tujini po slovenski predlogi
Fotografija: Baal je predstava Slovenskega mladinskega gledališča.
Foto Marko Modic
Odpri galerijo
Baal je predstava Slovenskega mladinskega gledališča. Foto Marko Modic

Jubilejni 50. teden slovenske ­drame (TSD) se bo tradicionalno ­začel na svetovni dan gledališča 27. marca. Selektor TSD, pisatelj in režiser Marko Sosič, je izbral sedem predstav za tekmovalni in pet za spremljevalni program.

V Prešernovem gledališču Kranj bo letos še posebej slavnostno, priprave na jubilejni festival so v polnem teku. Kot običajno se bo Teden slovenske drame začel na svetovni dan gledališča 27. marca, trajal pa naj bi do 5. aprila.

Marko Sosič je o izboru predstav povedal, da si je v drugem, sklepnem letu svojega mandata za jubilejno izvedbo festivala ogledal 48 predstav, od katerih je bilo uradno prijavljenih 28. V živo si je ogledal 43 predstav, pet pa na video­posnetku, med slednjimi so bile tri iz tujine. Vodstvo Prešernovega gledališča se je namreč odločilo, da bodo v 50. izvedbi festivala tudi predstave, ki so nastale v tujini po slovenski dramski predlogi.

»Predstave, ki sem si jih ogledal, so bile premierno uprizorjene lani v produkciji tako institucionalnih kot drugih gledaliških hiš in ustanov. Izbor sem zasnoval predvsem med izrazito dramskimi teksti, pri ogledu pa se nisem odrekel predstavam, ki razvijajo svoj jezik v različnih inačicah dramskih, postdramskih, performativnih in drugih poetik, s katerimi nakazujejo nova iskanja v sodobni gledališki govorici. Izbiral sem tudi med predstavami z izrazitim režijskim branjem v povezavi z uprizoritveno poetiko in estetsko inovativnostjo. Osnovni kriterij je bila vsebinska in estetska celovitost ter slojevitost izvedbe posameznih predstav, ne nazadnje pa tudi vse, s čimer se je posamezna predstava dotaknila moje estetske, družbene, socialne in civilne zavesti.«

<em>Tutošomato </em>je predstava SNG Nova Gorica in Gledališča Koper. Foto Peter Uhan
Tutošomato je predstava SNG Nova Gorica in Gledališča Koper. Foto Peter Uhan



 

Temeljna vprašanja človekovega bivanja


Predstave, ki jih je uvrstil v tekmovalni in spremljevalni program, so s tematskega in estetskega gledišča različne, povezujejo pa jih teme, ki se dotikajo temeljnih vprašanj človekovega bivanja. Od preizpraševanja krivde do odgovornosti oziroma neodgovornosti posameznika do sočloveka in družbe, odgovornosti družbe do posameznika, razpada družine kot prispodobe razpada naroda, nesmisla izdajstev in maščevanj. Precej je vprašanj o ljubezni in erosu, ženskih vprašanj pa tudi o neizrekljivi samoti in samotnosti, iskanju lastnega obraza, človekovem cinizmu ter mnogoterih eksistenčnih in eksistencialnih vprašanj, ki jih človeku postavlja sodobni družbeni ustroj, ki mu prepogosto izniči dostojanstvo in pred katerim je človek skoraj vselej nemočen, pravi Sosič.

<em>To jabolko, zlato</em> je predstava zavoda Imaginarni s koproducenti.<br />
Foto Matej Povše
To jabolko, zlato je predstava zavoda Imaginarni s koproducenti.
Foto Matej Povše


Ugotavlja tudi, da slovensko gledališče ostaja na visoki estetski ravni, v njem si tudi igralci, avtorji in režiserji mlajše generacije suvereno utirajo pot. Dodal je željo, da bi vodstva gledališč, ki bodo sodelovala na festivalu, naredila vse, da bodo predstave tako v tekmovalnem kot spremljevalnem programu odigrane v Kranju, kjer ima festival domicil, v Prešernovem gledališču in na lokacijah, o katerih se bo organizator dogovoril z gledališkimi ­hišami ali skupinami.



Komentarji: