Tin Vodopivec: Vsaka šala gre skozi Urškino sito

Z njim smo klepetali o stanju stand up komedije, pričakovanju dojenčka, obnovi stanovanja in sojinih zrezkih. 
Fotografija: Tin Vodopivec
Odpri galerijo
Tin Vodopivec

Eden od začetnikov domačega stand upa se vrača z novo predstavo, v kateri bo govoril tudi o pričakovanju otroka, obnovi stanovanja in sojinih zrezkih. Z njim smo klepetali o novostih v njegovem življenju in tem, kje je danes slovenski stand up. Bojda ga nihče več ne zamenja za stand by.


Nova predstava nosi naslov Peti element, ta pa predstavlja energijo, ki nastane v dvorani med občinstvom in nastopajočim. Pravite, da lahko to doživimo le v živo, in ne doma na kavču. Ali to pomeni, da niste ljubitelj posnetkov stand up nastopov, ki jih je mogoče videti na televiziji in spletu?


Niti približno! Obožujem stand up na televiziji, še bolj pa na internetu. Noro, kaj vse lahko danes najdeš in na kavču pogledaš cel spekter stand upa z vsega sveta. Kljub temu pa posnetek ne more nadomestiti živega dogodka, tistega, kar se zgodi samo v intimi dvorane. Nič ne more zamenjati čarovnije, ko se prepletajo energije vseh prisotnih.


Kaj je bila najbolj zabavna stvar, ki se je vam zgodila v živo?


Nekoč smo nastopali sredi trga v Ljubljani, mimo je prišel starejši mož in zavpil: »Šta pričaš gluposti, pevaj!« (Zakaj govoriš neumnosti, poj, op. p.)


Perica Jerković in Aleš Novak sta zdaj naredila predstavo Slovenec in pol, v kateri skoraj ni stand upa, temveč je v ospredju igra. Tudi vas to zanima ali se za zdaj še najdete v stand upu?


Super je, da kolegi raziskujejo in iščejo nove izzive, tudi mene mikajo drugi formati komedije, a stand up bo zame vedno najbolj prvinska oblika izražanja. Sem pa pred leti z Borisom Kobalom sodeloval v predstavi Staro za novo, v kateri je polovica predstave temeljila na igranih skečih, tako da sem okusil tudi del tega sveta in moram priznati, da je bilo zelo zabavno.


Pred leti je bil stand up pri nas pravi hit, je še tako?


Pred leti je bil noviteta, številni ljudje so prišli na nastope iz radovednosti. Danes je konkurenčen akter na trgu »zabave« – prisotni smo v različnih vlogah, tudi kot televizijski voditelji, reklamno orodje in pisci za različne šove, zato mislim, da scena še vedno raste. So pa ljudje postali malce bolj izbirčni, že bolje vedo, kaj jim je všeč in kaj ne, glede na to pa tudi hodijo na dogodke.


Je zdaj mladim komikom laže, kot je bilo vam?


Po eni strani jim je veliko laže, saj je infrastruktura postavljena. Ko smo mi začenjali, so me ljudje spraševali, kaj sploh je to, ta stand by (smeh). Je pa zdaj več konkurence, zato se teže prebiješ, dobiš nastope in postaneš prepoznaven.

Tin Vodopivec
Tin Vodopivec


Po premieri skoraj do novega leta v Siti Teatru ni razpisanih novih datumov za vašo novo predstavo. Boste šli medtem z njo naokoli po slovenskih odrih?


Ja, komaj čakam! Do konca januarja bomo prekrižarili Slovenijo in obiskali vsaj večja mesta. Prvi konec tedna nas čakata Ljubljana in Maribor, že naslednji teden Koper in Ravne na Koroškem, nato Novo mesto, Nova Gorica in Celje. Ustavili se bomo tudi v mojih rodnih Brežicah pa v Kranju, kjer sem odraščal, tako da se že zelo veselim te turneje. No, ni ravno prava turneja, če se pelješ 40 minut od doma in vrneš domov še isti večer (smeh).


Ko nastopate po Sloveniji, opažate razlike? Je kaj, kar je na primer smešno ljudem na Dolenjskem, drugod pa ne?


Vse je povsem drugače v vsakem kraju in za vsakega posebej moram napisati 60 minut novih šal, ker to, kar je recimo smešno v enem, že 20 kilometrov severno ni več. Seveda se šalim, ni razlik, morda kaka lokalna referenca sem in tja, to pa je tudi vse.


Piše, da je bilo v zadnjem času vaše življenje zaznamovano s pričakovanjem otroka, obnovo stanovanja in sojinimi zrezki. Prvo in drugo razumem, tretje pa prosim razložite, ste postali vegetarijanec?


O vsem tem bom govoril v novem šovu. Pa o odbojki, travmah v trgovini, ptičih, zamujanju pa tudi o »agresivnih« veganih. Mineva že skoraj dvajset let, odkar se poigravam s konceptom neuživanja mesa, sem pa že kar nekaj let vegetarijanec. In ni boljšega kot to, da prideš na piknik in te ljudje veselo pričakajo z novico: »Zate imamo bučkeeeee!« (smeh)


Komiki radi vključite v nastope svoje zasebno življenje, je vaša partnerica Urška Majdič navdušena nad tem?


Urška je izredno kreativna oseba in tudi soscenaristka mojih šovov, tako da gre vsaka šala skozi njeno sito, velikokrat jih tudi obogati, mi daje ideje ali pa mi že vnaprej pove, da nekaj ne bo delovalo (smeh). Zadnji šov ima njen pečat.


Ravno pred kratkim ste dobili prvega otroka, je bila premiera predstave tako načrtovana? Verjetno imate zdaj polne roke dela z drugimi rečmi …


Premiera je bila načrtovana za oktober, za isti dan, ki se je kasneje izkazal za rok poroda. Zato sem potem vse skupaj zamaknil za mesec dni. V tem trenutku je res akcija na vseh področjih in včasih ne vem, kje se me glava drži, a to je moja služba in očetovski dopust žal ponavadi traja samo 15 dni (smeh).

 

Komentarji: