Igralskega maga Jerneja Šugmana ni več

Gledališče žaluje po nenadni smrti izjemnega igralca. Umrl je zaradi odpovedi srca.

Objavljeno
10. december 2017 10.53
Posodobljeno
10. december 2017 20.16
Ž. L.
Ž. L.

Ljubljana – »Odšel je eden največjih igralcev, kar jih je kdaj bilo na Slovenskem. Ta hip ne morem reči, kaj to pomeni za vse nas, za naše gledališče. Vem samo, da smo izgubili svojo lokomotivo,« je danes pretresen dejal ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor.

Tri dni pred odhodom na gostovanje v Rim s predstavo Kralj Ubu, v kateri je igral naslovno vlogo, je odjeknila žalostna vest, da je slabih štirinajst dni pred 49. rojstnim dnevom zaradi odpovedi srca preminil Jernej Šugman.

Bil je eden največjih in najprepoznavnejših slovenskih igralcev, tako odrskih kot filmskih. Ne le svoje generacije, ampak slovenskega gledališča nasploh. Prejel je vse najvišje nagrade tako doma, nekatere tudi večkrat, kot v regiji − od nagrade Prešernovega sklada in Borštnikovih nagrad do zlatega lovorjevega venca festivala Mess in glavne nagrade zagrebških Dnevov satire.

Jernej Šugman se je rodil 23. decembra 1968 v Ljubljani v znani igralski družini očetu Zlatku in mami Maji Šugman. Po končani diplomi na AGRFT se je leta 1992 zaposlil v SNG Drama Ljubljana, ki mu je ostal zvest do svoje prezgodnje smrti. Zelo hitro se je uveljavil kot igralec najzahtevnejših gledaliških vlog in vsaki pustil močan pečat, pa naj je šlo za komedije, drame, like iz klasične ali sodobne dramatike. Bil je Hamlet, Sizif, Othello, Agamemnon, Ojdip, Tit Andronik, Kralj Lear, Baal, Ata Ubu, Maks, Komar in še in še. Ta trenutek je njegovo ime v zasedbi kar osmih predstav, tako rekoč v vseh je imel glavno vlogo. Čez dober mesec bi moral upodobiti Zlodeja v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski, veliki koprodukciji ljubljanske Drame, MGL in Cankarjevega doma, ki jo pripravlja režiser Eduard Miler.

Vrsta izjemnih likov, ki jih je Jernej Šugman odigral na odru ljubljanske Drame, dejansko predstavlja nekakšno zgodovino svetovne dramatike od antike do danes, od Sofoklesa do Jasmine Reza.

Njegovo igralsko delo je bilo opazno tudi na televiziji. Razveseljeval je v nanizankah, kot sta bili Teater Paradižnik in Naša mala klinika, v kateri je upodobil priljubljenega vratarja Vesa. Močno je zaznamoval tudi slovensko kinematografijo, kjer je med drugim igral v Kratkih stikih Janeza Lapajneta, Zvenenju v glavi Andreja Košaka in Nočnem življenju Damjana Kozoleta.

Z izgubo Jerneja Šugmana slovensko gledališče ostaja brez ene svojih osrednjih igralskih osebnosti.

Preberite še: