Umrl je igralec Mihailo Miša Janketić

Prejel je vse najpomembnejše igralske in društvene nagrade ter priznanja; tudi Dobričin prstan, ki je nekakšna srbska različica slovenskega Borštnikovega prstana.

Objavljeno
15. maj 2019 17.19
Posodobljeno
15. maj 2019 17.19
Lani je nastopil v ljubljanski Drami, v Cankarjevem Kralju na Betajnovi v produkciji beograjskega Jugoslovanskega dramskega gledališča in režiji Milana Neškovića. Foto Nenad Petrović
STA
STA
V Beogradu je danes v 81. letu starosti preminil eden največjih srbskih in jugoslovanskih igralcev Mihailo Miša Janketić, so sporočili iz Jugoslovanskega dramskega gledališča (JDP) v Beogradu. Odigral je več kot sto gledaliških vlog, večinoma v JDP, a je močno sled pustil tudi na filmu, televiziji in radiu, so dodali.

Janketić je prejel vse najpomembnejše igralske in društvene nagrade ter priznanja, kot so Dobričin prstan, ki je nekakšna srbska različica slovenskega Borštnikovega prstana, štiri Sterijine nagrade in nagrado Pavle Vuisić za življenjsko delo, ki jo podeljuje združenje filmskih igralcev, so navedli v JDP.

Spomnili so, da je Janketić prvo vlogo v JDP odigral v predstavi Richard III. leta 1961. Kot član JDP je do leta 1988 ustvaril več kot 60 vlog. Njegova zadnja premiera je bila ob lanski 70-letnici JPD, ko je zaigral v predstavi Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja, v kateri je nastopil v vlogi Maksa Krneca. Uspešen je bil tudi na odrih Ateljeja 212, Narodnega gledališča Beograd, Beograjskega dramskega gledališča, Srbskega narodnega gledališča v Novem Sadu in drugih.

Zapisal se je spomin generacij gledališkega občinstva, bil je prepoznaven tudi po številnih filmskih in televizijskih vlogah. Sodeloval je z režiserji, kot so Puriša Đorđević, Žika Mitrović, Branko Bauer, Eduard Galić, Slobodan Šijan in Darko Bajić.

Janketić se je rodil 24. maja 1938 v Novem Sadu. V Beogradu je na Akademiji za gledališče, radio, film in televiziji diplomiral leta 1962. Bil je tudi profesor igre na novosadski Akademiji umetnosti.