V mariborski Operi operni spektakel Nabucco

Mariborska Opera. Premiera nocoj ob 19.30.

Objavljeno
05. oktober 2018 06.00
Posodobljeno
05. oktober 2018 06.00
Prizor iz opere Nabucco. FOTO: Marko Knehtl/SNG Maribor
M. V.
M. V.
V mariborski Operi bodo nocoj ob 19.30 premierno uprizorili Verdijevo opero Nabucco, delo, v katerem je velikan italijanske romantične opere izoblikoval svoj prepoznavni avtorski slog. Operni spektakel v režiji priznanega italijanskega režiserja Filippa Tonona in pod taktirko dirigenta Stefana Romanija je nastal v koprodukciji med SNG Opera in balet Maribor, Teatro Sociale iz Roviga in Stagione lirica iz Padove.

Kot so zapisali v gledališču, je Giuseppe Verdi o svoji tretji operi Nabucco večkrat dejal, da se je prav z njo in z bleščečim triumfom v milanski Scali začela njegova uspešna kariera opernega skladatelja. Priljubljeno zgodbo osvoboditve Hebrejcev izpod babilonskega suženjstva iz Stare zaveze je Verdi na besedilo Temistocla Solere preoblikoval v veliki glasbeni »portret« o usodi nekega naroda, ki se je z lahkoto vkomponirala v italijansko gibanje (risorgimento) za osvoboditev izpod »orlovskih« krempljev habsburške monarhije.

Nocojšnji premieri bo sledilo še osem ponovitev, in sicer 7., 9., 11., 13. oktobra, 29. in 31. decembra ter 3. in 5. januarja.


Poleg virtuoznih in junaških solističnih partov ima v operi najvidnejšo vlogo pravzaprav zbor. V tem velikem glasbenodramatičnem prepletu interesov individualnega in kolektivnega je Verdi izoblikoval svoj prepoznavni avtorski slog ter čut za operni spektakel, ki ga je na mariborski oder s svojim prefinjenim občutkom za detajle postavil italijanski režiser Filippo Tonon, ki hkrati podpisuje tudi scenografijo, kostumografijo in oblikovanje luči. V vlogi babilonskega kralja Nabucca bo nastopil ukrajinski baritonist Genadij Vaščenko, v vlogi njegove domnevne hčere Abigaille pa mariborska sopranistka Rebeka Lokar, ki je s to vlogo prejšnjo sezono debitirala v veronski areni.