Posebno priznanje za Silvo Čušin

Silvi Čušin so na filmskem festivalu Heidelberg - Mannheim v nedeljo zvečer prisodili posebno omembo mednarodne žirije za vlogo Dore v filmu Estrellita - Pesem za domov režiserja Metoda Pevca.

Objavljeno
22. oktober 2007 18.34
Mannheim - Silvi Čušin te dni nagrade kar dežujejo v naročje: po nagradah v Portorožu in Mariboru so ji na 56. mednarodnem filmskem festivalu Heidelberg - Mannheim v nedeljo zvečer, kot piše na uradni festivalski spletni strani, prisodili posebno omembo (Special Mention) mednarodne žirije za vlogo Dore v filmu Estrellita - Pesem za domov režiserja Metoda Pevca. Na festivalu je sicer zmagal norveški igrani film "Blodsband".

V obrazložitvi nagrade za Čušinovo je strokovna žirija zapisala: "Posebna omemba je namenjena igralki, ki je ustvarila deloma rezervirano, vendar tudi izjemno močno vlogo dostojanstvene vdove mojstra violine, ki postane mentorica mladega, genialnega violinista".

Estrellita - Pesem za domov je sodobna zgodba o stari italijanski violini, ki je povod za nasilen obračun med protagonisti in se giblje med skrajnostmi, najsi gre za ljubezen, glasbo ali pohlep. Režiser Pevec je dosegel že številne mednarodne uspehe, med drugim je bil njegov celovečerni film Pod njenim oknom nagrajen na festivalih v Ljubljani (posebna omemba žirije) in Moskvi (nagrada Poloni Juh za najboljšo igralko) ter bil prikazan v uradnem programu filmskega festivala v Karlovyh Varyh, so sporočili iz Vertiga.

Glavne vloge igrajo Silva Čušin, Marko Kovačevik, Mediha Musliović, Senad Bašić, Tadej Troha, Karin Komljanec in Ana Temeljotov. Avtorsko ekipo so sestavljali režiser in scenarist Metod Pevec, direktor fotografije Axel Schneppat, skladatelja Nino de Gleria in Mario Schneider, montažer Janez Bricelj, oblikovalci zvoka Sebastian Schmidt, Thomas Neumann in Jože Trtnik, scenografinja Katja Šoltes, kostumografinja Sabina Buždon, kreatorka maske Aljana Hajdinjak, direktorja filma Matija Kozamernik in Björn Eggert ter producenti Danijel Hočevar, Alexander Ris in Jörg Rothe.

Estrellita - Pesem za domov je nastala v produkciji Vertigo / Emotionfilma iz Ljubljane in Mediopolis Filma iz Leipziga, v koprodukciji s Produkcijo F.I.S.T. iz Sarajeva in Skopje Film Studiom iz Skopja ter v sodelovanju z RTV Slovenija, Federalno TV BiH ter FS Viba Filmom. Film so sofinancirali Filmski sklad RS, nemški sklad MDM iz Leipziga, Fondacija za kinematografijo iz BiH in makedonsko ministrstvo za kulturo.

Velika nagrada norveškemu filmu


Norveški režiser Marius Holst je v nedeljo zvečer v Mannheimu ob koncu festivala ob burnem odobravanju občinstva prevzel veliko nagrado. Mednarodna žirija je pohvalila neposrednost filma, ki je v žiriji vzbudila neke vrste nehotnega občudovanja, ta vtis pa je še okrepil igralski prispevek 14-letnega nosilca glavne vloge.

Nagrajeni film pripoveduje zgodbo mladeniča s Kosova, ki zapusti rojstno mesto in se sam napoti iskat očeta na Norveško. V mednarodni tekmovalni sekciji je bilo 36 filmov iz 30 držav.

Prav tako nedenarno nagrado "Rainer Werner Fassbinder" je prejel film "Kremen" ruskega režiserja Alekseja Mizgireva. S tem priznanjem vsako leto nagradijo nekonvencionalno filmsko pripoved.

K trem najpomembnejšim priznanjem festivala sodi še posebna nagrada mednarodne žirije, tokrat je šla v roke poljskega režiserja Andrzeja Jakimowskega in njegovemu filmu "Sztuczki".

Posebne omembe žirije je bil deležen brazilski film "Descaminhos", katerega avtorji so Marilia Rocha, Luiz Felipe Fernandes, Alexandre Baxter, Joao Flores, Maria de Fatima Augusto, Leandro HBL, Armando Mendz in Christiano Abud. Žirija je pohvalila njihovo estetsko-tehnično briljanco.

Posebno omembo mednarodne žirije si je prislužila igralka Ana Carabajal za vlogo v argentinskem filmu "Por sus propios ojos". Kritika je nagrado FIPRESCI podelila kitajskemu filmu "Gong Yuan" v režiji Yin Lichuana.

Občinstvo je svoje priznanje razdelilo med dva dosežka, čilski "Desierto Sur" režiserja Shawna Gerryja in danski "Uden for Kaerligheden" v režiji Daniela Espinose. Slednji je dobil tudi nagrado ekumenske žirije. Vsa festivalska priznanja so nedenarna.

Leta 2005 je glavno nagrado festivala v Mannheim - Heidelbergu prejel Igor Šterk za Uglaševanje.