Akademiki so se odrekli nagradam

Prihranek – 94 akademikov je doslej prejemalo 1400 evrov bruto mesečno – naj bi preusmerili k raziskovalcem.

Objavljeno
31. marec 2015 19.39
K. R.
K. R.

Skupščina Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) je na zadnji seji sklenila, da se bodo njeni redni člani odpovedali privilegiju, ki ga prinaša redna mesečna nagrada; 67 članov je glasovalo za, 29 jih je bilo proti.

Predsednik Akademije Tadej Bajd je posebej poudaril, da takšen sklep ne pomeni, da se akademija uklanja nekaterim zavistnežem, ki so v zadnjem času javno sprožali vprašanje apanaž, ampak legitimno spoznanje vodilnih akademikov vseh razredov, da se tudi SAZU pridruži racionalnemu obnašanju proračunskih porabnikov.

Prihranek – 94 akademikov je doslej dosmrtno prejemalo po 1400 evrov bruto na mesec – naj bi, takšna je bila sugestija predsedstva, preusmerili v sklad za mlade raziskovalce.

Pri tem je razred za filološke in literarne vede izrazil željo, da bi mladi humanisti posvetili več pozornosti gejevski in lezbični literaturi, v razredu za naravoslovne vede pa so namignili, da bi bilo koristneje ta denar porabiti za raziskavo, kako z boljšo distribucijo pitne vode omejiti alkoholizem na Slovenskem.