Arheologi pri Luksorju odkrili 30 poslikanih krst iz 22. dinastije starega Egipta

Odkritje krst z dobro ohranjenimi poslikavami in tudi napisi ocenjujejo za največje tovrstno v več kot stoletju.

Objavljeno
19. oktober 2019 15.01
Posodobljeno
19. oktober 2019 15.20
FOTO: Khaled Desouki/AFP
V. U.
V. U.
V Egiptu so predstavili izjemno odkritje, 30 odlično ohranjenih poslikanih egipčanskih krst, odkritih na nekropoli Asasif ob desnem bregu Nila pri Luksorju. Gre za nekropolo, ki je v bližini Doline kraljev, odkritje ocenjujejo za neprecenljivo.

image
FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Gre za največje tovrstno odkritje v Egiptu v več kot stoletju. Generalni sekretar tamkajšnjega Vrhovnega sveta za antično dediščino Mostafa Waziri je odkritje danes predstavil novinarjem. Gre za krste z zelo dobro ohranjenimi poslikavami in napisi.

image
FOTO: Khaled Desouki/AFP


Namenjene so bile moškim, ženskam in otrokom, ki so živeli v času 22. dinastije (med letoma 945 in 715 pred našim štetjem).

Faraoni iz te dinastije so bili Libijci, gre za prehodno obdobje v zgodovini starega Egipta po novem kraljestvu. Posnetki s predstavitve odražajo tudi prisotnost mumij v krstah.

image
FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters


Domnevno naj bi jih zbral in skril svečenik, ki se je bal, da bi jih ukradli. Ko so jih odkrili, so bile položene druga na drugo, v dveh plasteh.

Arheologi odkritje, na katerega so naleteli le meter pod površjem, ocenjujejo za eno največjih in najpomembnejših v zadnjem obdobju.

image
FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters