Bo Dalí desetletja po smrti prvič oče?

Sodnik v Madridu je zaradi ugotavljanja očetovstva odobril ekshumacijo njegovih posmrtnih ostankov. Zahteva jo ženska, ki že leta zatrjuje, da je njegova hči.

Objavljeno
26. junij 2017 15.32
Posodobljeno
26. junij 2017 16.00
V. U.
V. U.

Medtem ko ostaja doslej najtehtnejša slovenska razstavna predstavitev del španskega mojstra nadrealizma Salvadorja Dalíja (1904–1989) vse do 31. oktobra dostopna v Galeriji-muzeju Lendava, so za vse prej kot običajno novico v zvezi z njim poskrbeli daleč od lendavskega gradu in tamkajšnje razstave Salvador Dalí – Recepti za nesmrtnost.

Prihaja iz njegove rojstne Španije in je daleč od teme nesmrtnosti, s katero se je v času življenja veliko ukvarjal. Ravno obratno, nanaša se na njegove posmrtne ostanke.

Kot piše britanski BBC, je sodnik v Madridu dolgih 28 let po slikarjevi smrti odredil ekshumacijo njegovih tuzemskih ostankov, in sicer zaradi jemanja vzorca, s katerimi bi ugotovili ali ovrgli njegovo očetovstvo.

Z Galo nista imela otrok

Nalog za ekshumacijo sledi zahtevi 61-letne Španke z imenom Pilar Abel, ki že dolgo trdi, da je njegova hči. Zatrjuje, da je imel slikar z njeno materjo ljubezensko afero leta 1955.

Tedaj je bil Dalí poročen s svojo muzo Galo, s katero otrok nista imela, ekshumacija pa je po sodnikovem mnenju nujna, saj kakih ohranjenih predmetov z Dalíjevimi biološkimi sledmi, primernih za tovrstne analize, ni. Tisk je sicer o Abelovi že v preteklosti poročal, da je neuspešno poizkusila z analizo DNK, tako sledi slikarjevih las in kože z njegove posmrtne maske kot nekaterih drugih vzorcev.

Vselej ekscentrični slikar z izjemno dolgim polnim imenom Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Marqués de Dalí de Púbol je sicer umrl 23. januarja leta 1989, star 85 let, pokopan pa je v rojstnem Figueresu na sevezovzhodu Španije.

Se utegne zgoditi, da bo več kot stoletje po rojstvu in skoraj tri desetletja po smrti prvič postal oče? V tem primeru bi bili veliko manj navdušeni dediči njegove zapuščine, namreč davčni urad, javna uprava Španije in znana Dalíjeva fundacija.