Bo Dragica Petrovič res direktorica Avditorija?

O favoritu občinske komisije še svet zavoda in nato svetniki. Za Cafe Teater tudi Maona in Jančar.

Objavljeno
28. januar 2016 20.14
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran – Februarja v Piranu napovedujejo veliko prelomnico v poslovanju Avditorija Portorož: v prihodnjih dneh bo o novem direktorju odločal svet zavoda, 11. februarja pa ga bodo imenovali na občinskem svetu. Vse kaže, da bi vodenje lahko prevzela mariborska producentka Dragica Petrovič, dolgoletna sodelavka Tomaža Pandurja.

V piranski občini so se dogovorili za strogi molk o imenovanju novega direktorja Avditorija. Izvedeli smo lahko le, da je razpisna komisija v ožji izbor med 11 kandidati izbrala tri, ki so vsi tako ali drugače povezani s kulturo. Poleg omenjene Mariborčanke sta to še muzikologinja Helena Filipčič Gardina, ki jo je v razpisni komisiji podprl predvsem nekdanji direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, in violinist iz Ljubljane Benjamin Izmajlov. Zaslišanje vsakega je pred občinsko volilno komisijo, ki ji predseduje podžupanja Meira Hot, trajalo eno uro, kot smo lahko izvedeli, pa so se odločili za strokovno najbolj usposobljenega človeka. Po informacijah naših virov ne bi smelo biti dvoma o tem, kdo od treh je najbolj sposoben za vodenje takšnega zavoda, kot je Avditorij. Svet zavoda bo podal neobvezujoče mnenje za piranske svetnike, ki bodo čez dva tedna odločili na občinskem svetu.

Za Cafe Teater pet interesentov

Po vsej verjetnosti bo nova direktorica (ali direktor) tudi podpisala najemno pogodbo o oddaji enega najbolj znanih piranskih lokalov v Avditorijevi lasti – Cafe Teatra. Zanj se poteguje pet ponudnikov, odločitev o najemniku lokala na eni najboljših lokacij v mestu pa bo sprejeta predvidoma prihodnji teden, nam je včeraj zagotovila direktorica piranske občinske uprave Janja Pavšič, ki tudi predseduje razpisni komisiji. Povedala je, da oddaja lokala ni odvisna od imenovanja novega direktorja in da bi bilo pravzaprav vseeno, kdo od dveh direktorjev – odhajajoči v. d. Robert Mahnič ali novi – bo sklenil pogodbo.

Za najem Cafe Teatra se poteguje znano piransko turistično podjetje Maona, ki se ukvarja s kulturnim turizmom, z agencijsko dejavnostjo, posredovanjem hotelskih in zasebnih sob, organizacijo prireditev in vodi glasbeni klub Maona. Zelo prepričani v uspeh na razpisu so v celjskem podjetju Eurotas hoteli, ki je lastnik hotela Piran. Lastnik Eurotasa Aleksander Jančar zatrjuje, da so s prenovo in vodenjem hotela Piran dokazali svoje reference, saj so število prenočitev izpred let s 13.600 na leto dvignili na 36.000, TripAdviser pa je ocenil njihov hotel kot enega od treh najboljših v državi v svoji kategoriji. Z najemom bi Eurotas postal glavni turistični igralec v Piranu. Za najem se poteguje še podjetje Vino Kupljen Jeruzalem, ki pravzaprav posoja ime Urošu Vavhu, natakarju iz Cafe Teatra, družba Staberk, ki ima v najemu Meduzo v Portorožu, in ljubljansko podjetje KTAviation.

Najemnina najmanj petino nižja

Čeprav je nekdanji najemnik Cafe Teatra Bojan Salomon imel pogodbo, po kateri bi moral plačevati 3640 evrov najemnine na mesec, bodo sedanji ponudniki največ točk dobili že, če bodo ponudili najemnino 2901 evro na mesec. Pričakovati je, da je večina ponudila približno takšno najemnino, zato bodo odločilne za komisijo reference, ki prinašajo največ 20 točk, program (20 točk) in atraktivnost ponudbe, največ deset točk. Najemnik bo moral poleg mesečne najemnine plačati še nekaj tisoč evrov na sezono za najem javnih površin, kjer ima lokal nameščene mize in stole. Avditorij za zaprti Cafe Teater že pet mesecev ne dobiva najemnine, ker bo moral novi najemnik lokal v celoti urediti na novo, najverjetneje ne bo odprt prej kot za prvomajske praznike.