Celica ostaja v lasti Mola, upravljal jo bo Ljubljanski grad

V KUD Sestava, ki je Celico vzpostavil, menijo, da prevzem ne odraža interesa do nadaljevanja Celice, kakršna je danes.

Objavljeno
09. januar 2018 12.30
Posodobljeno
09. januar 2018 13.00
Hostel Celica
V. U., STA
V. U., STA

Hostel Celica ostaja v lasti Mestne občine Ljubljana (Mol), v upravljanje pa ga bo za prihodnjih deset let dobil javni zavod Ljubljanski grad, je na današnji novinarski konferenci povedal župan Zoran Janković.

KUD Sestava bo lahko po njegovih besedah z novim upravljavcem podpisal petletno pogodbo, v društvu pa menijo, da je šlo za prevzem.

Janković je spomnil, da je pogodba z najemnikom Tomažem Juvanom potekla konec lanskega leta, ustno pa je bilo dogovorjeno, da bo svojo dejavnost opravljal do 15. januarja, nato pa bo predal objekt v uporabo in upravljanje Mola.

Župan zagotavlja prenovo »tako, kot mora biti«

Javni zavod Ljubljanski grad bo Celico po Jankovićevih besedah dobil v upravljanje za deset let po tem, ko jo bodo v celoti prenovili. Na občinskem oddelku za investicije že opravljajo prve pogovore in nabirajo prve ponudbe arhitekta in projektanta Celice Janka Rožiča in njegove skupine. Župan pričakuje, da bodo v 14 dneh prejeli popis potrebnih del in projekt prenove. Po županovih zagotovilih bo objekt prenovljen »tako, kot mora biti«.

Sicer so »izdelane predloge« za vodenje Celice v prihodnje poleg zavoda Ljubljanski grad prejeli tudi od zavodov Turizem Ljubljana in Mladi zmaji. O delovanju KUD Sestava, ki v Celici skrbi za kulturni program, nad katerim bedi prav Rožič, pa je Janković povedal, da bo lahko z novim upraviteljem podpisal še petletno pogodbo za sodelovanje, pod pogoji, ki jih je imel v lanskem letu pod Juvanom, sicer pa bodo za dodatne programe objavljeni tudi razpisi.

»Nerazumna številka« za ime Celica

Juvan je namreč po Jankovićevih navedbah na občino poslal predlog za odprodajo tistega, kar meni, da je v Celici njegovo, za odkup blagovne znamke Celica ter za kritje stroškov rezervacij, ki jih je še zabeležil za letošnje leto. Po županovem mnenju je vse skupaj ovrednotil z »nerazumno številko«, ki pa je ni hotel razkriti, je pa zagotovil, da je na občini ne bodo plačali. Se bodo pa na Molu poskušali dogovoriti za odkup blagovne znamke Celica, če ne bo šlo, bo pa hostel dobil drugo ime. Spomnil je, da so ob odkupu Celice od Študentske organizacije Univerze v Ljubljani na Molu plačali tudi vso opremo in zdaj jim jo ne more »nihče prodati še enkrat«.

Predsednica KUD Sestava Vesna Krmelj pa je bila nad današnjo razgrnitvijo občinskih načrtov Mola glede Celice vidno presenečena in meni, da bi se morali okoli prihodnosti objekta pogovarjati še naprej. To, kar se je zdaj zgodilo, pa prepoznava kot prevzem. Mesto se lahko z Metelkovo in z drugimi javnimi zavodi normalno dogovarja, z društvom, ki deluje v javnem interesu, pa se v tem procesu in pri tem vprašanju po njenih besedah ne dogovarja kot z enakovrednim sogovornikom.

»Interes prevzema«

Upala je, da jim bo z Molom vendarle uspelo vzpostaviti bolj konstruktiven dialog, a po njenem mnenju je očitno v ospredju »interes prevzema kot pa nadaljevanje take Celice, kot je danes, uspešne Celice«. Glede petletne pogodbe, ki jo je omenjal Janković, pa je dejala, da ta hip nimajo prav nobene pogodbe in so morali prav v društvu napisati predlog o sodelovanju v prihodnje. Napovedala je, da bo KUD Sestava v kratkem, najbrž že v sredo, pripravil novinarsko konferenco, na kateri bodo podrobneje predstavili svoja stališča.

Na novinarsko vprašanje, zakaj prav Rožič bedi nad prenovo, pa je povedala, da je pripravil ponudbo za prenovo zato, ker ni imel kaj drugega storiti. »Sicer bi bil izločen že v prvem krogu in še do tega ne bi prišlo,« je še pojasnila Vesna Krmelj.