Celjske zvezde za življenjsko delo igralcu Janezu Bermežu

Nocoj bodo tretjič podelili nagrade za dosežke na področju kulture v Mestni občini Celje.
Fotografija: Janez Bermež bo nocoj poleg številnih priznanj in nagrad, ki jih že ima, med drugim tudi Borštnikov prstan, dobil še priznanje celjske zvezde za življenjsko delo. FOTO: Damjan Švarc/arhiv ZAC
Odpri galerijo
Janez Bermež bo nocoj poleg številnih priznanj in nagrad, ki jih že ima, med drugim tudi Borštnikov prstan, dobil še priznanje celjske zvezde za življenjsko delo. FOTO: Damjan Švarc/arhiv ZAC

Janez Bermež je letošnji dobitnik priznanja celjske zvezde za življenjsko delo. Kot je v pobudi za priznanje zapisala upravnica Slovenskega ljudskega gledališča Celje Tina Kosi, je bil Bermež v dolgoletni igralski karieri nosilec najpomembnejših vlog v celjskem gledališču, kjer je »skusil od Kreona, Leara, Molièrovih junakov, osrednjih moških likov pri Čehovu, Ibsenu, Millerju vse do glavnih protagonistov v Cankarjevih dramah, če naštejemo le nekatere od njegovih pomembnih igralskih stvaritev«.

V utemeljitvi priznanja je predsednik komisije dr. Zoran Pevec zapisal, da je Bermež po besedah gledaliških lektorjev in kritikov »veljal za izjemnega govorca, ob tem pa je bil inovativen, izrazno poseben, imeniten interpret vlog, ki se je znal vživeti tako v tragične kot v komične vloge. Vse z občutkom za nianse, izostreno, senzibilno in igralsko predano.«

Bermež je poleg gledališča svoj pečat pustil tudi v filmih, med drugimi je nastopil v filmih Moj ata socialistični kulak, Deseti brat, Nasvidenje v naslednji vojni, Draga moja Iza, Idealist in Na klancu. Kot je še zapisal Pevec, Bermežu podeljujejo nagrado, ker je »v dolgoletni igralski karieri kot član SLG Celje z različnimi igralskimi vlogami bistveno zaznamoval ne le gledališko, temveč tudi širšo kulturno in umetniško javnost«. Bermež je sicer dobitnik Borštnikovega prstana, nagrade Prešernovega sklada, dveh Borštnikovih nagrad in nagrade Sklada Staneta Severja.
 

Še dve celjski zvezdi

Miha Firšt je ena osrednjih figur neodvisne celjske kulturne produkcije. FOTO: arhiv MOC
Miha Firšt je ena osrednjih figur neodvisne celjske kulturne produkcije. FOTO: arhiv MOC

Poleg priznanja za življenjsko delo bodo nocoj v Narodnem domu podelili še priznanji za najvidnejše dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih. Eno bo prejel Miha Firšt, solokontrabasist Salzburške filharmonije, član ansambla za sodobno glasbo Ensemle Janus Atelier in komornega orkestra Ljubljanski solisti. Kot so zapisali v obrazložitvi priznanja, se je Firšt v nekaj letih v kulturni zavesti Celja razvil iz nadarjenega kontrabasista v osredno figuro neodvisne celjske kulturne produkcije. Izstopa po izjemnem glasbenem poustvarjanju, producentski vlogi, med drugim tudi pri muzikalu Veronika Deseniška, lani pa smo si ga najbolj zapomnili po izvedbi monodrame Patricka Süskinda Kontrabas. Jutri zvečer pripravlja glasbeno kulturni večer v Kavarni Prešernova 15 z naslovom Miha Firšt sreča Franceta.
Ekipa, ki je pripravila razstavo Tendence in tudi obsežen katalog. FOTO: arhiv MOC
Ekipa, ki je pripravila razstavo Tendence in tudi obsežen katalog. FOTO: arhiv MOC

Priznanje celjske zvezde prejme tudi skupina mladih avtorjev razstave Tendence Timotej Jevšenak, Adam Breznik, Domen Ermenc, Pia Klančar in Monika Vešligaj. Razstava, ki je bila na ogled v prostorih nekdanje restavracije Majolka, je bila pregled osrednjih arhitekturnih del urbanizma in stanovanjske izgradnje v Celju med letoma 1955 in 1985. Kot je komisija zapisala v obrazložitvi so avtorji »odprli vedno znova pereče vprašanje, kako obravnavati in ohranjati arhitekturo modernizma ter pripravili izjemno poglobljeno predstavitev arhitekturnega in urbanističnega razvoja našega mesta«.

Priznanja celjske zvezde podeljujejo Kolegij direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveza kulturnih društev Celje in celjska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Komentarji: