Deklica z balonom bi morala biti povsem razrezana (VIDEO)

Umetnik je objavil posnetek, kako je načrtoval popoln razrez slike.
Fotografija: Banksy je mojster preusmerjanja pozornosti in igranja skrivalnic. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Banksy je mojster preusmerjanja pozornosti in igranja skrivalnic. FOTO: Jure Eržen

Ulični umetnik Banksy je razkril, da njegov razrez slavne slike Deklice z balonom ni bil uspešen, saj je hotel, da bi bila slika povsem razrezana in posledično tudi uničena.



Spomnimo – slovita slika je na dražbi hiše Sotheby's počasi začela polzeti po trakcih iz okvirja, ko je večina zbranih samo začudeno strmela, približno na polovici pa se je uustavila. Razrez je sprožil umetnik sam, potem ko je že pred leti v okvir na skrivaj namestil rezilni sistem.


 

Na vajah je razrez uspel


Sliko so na dražbi prodali za milijon funtov, nova lastnica pa je zatrdila, da hoče sliko vzeti, čeprav je zdaj napol uničena, kajti prav takšna naj bi imela še večjo vrednost. Govorili so celo o tem, da gre za novo umetniško sporočilo.

Takšna je bila prvotna slika. FOTO: AP
Takšna je bila prvotna slika. FOTO: AP


Banksy je tokrat objavil nov posnetek, ki prikazuje, kako je na vajah razrez slike vedno uspel, enako pa bi se moralo kasneje dogoditi tudi z originalno sliko.

Mnogi so umetniku očitali, da se uničevanje slik ne spodobi, toda Banksy se je branil z znanim citatom: »Želja po uničenju je prav tako ustvarjalna želja.« Mnogi sicer ta citat pripisujejo Pablu Picassu, vendar je resnični avtor ruski filozof Mihail Bakunin, ki je umrl pet let prej, preden se je Picasso rodil.

Komentarji: