Deloskop izpostavlja: Kolumbova hči: Alma M. Karlin

Ljubljana, Cankarjev dom. 21. 9., ob 19.30.

Objavljeno
20. september 2017 21.00
M. V.
M. V.

Ob 90. obletnici vrnitve Alme Karlin s poti okoli sveta je Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravil veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno tej izjemni svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji.

Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je med letoma 1919 in 1927 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

V središču razstave sta Almina pot okoli sveta ter kronološka predstavitev življenja in dela. Na ogled so predmeti iz njene osebne in drugih zbirk. Nekateri so javnosti predstavljeni prvič: med njimi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo.

Na ogled bo tudi redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih.

Razstavo bodo obogatile videoprojekcije zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo osebno poznali. Dopolnili jo bodo z vodstvi (vsak četrtek ob 17. uri), delavnicami za otroke in mladostnike ter predavanji.

Ob razstavi organizirajo tudi simpozij. Razstavo, ki jo bodo v Galeriji Cankarjevega doma odprli nocoj ob 19.30, je pripravila kulturna antropologinja Barbara Trnovec, kustosinja Pokrajinskega muzeja Celje.