Deloskop izpostavlja: Prešernov dan

Ljubljana, Kranj, Vrba in mnogi drugi kraji v Sloveniji ter zamejstvu.

Objavljeno
06. februar 2018 19.06
Recital Prešernovih poezij pred spomenikom Franceta Prešerna na Prešernovem trgu v Ljubljani, 8. februar 2017 [slovenski kulturni praznik,France Prešeren,spomeniki,Ljubljana,branje]
M. V.
M. V.

Kam na dan, ki je na vsakoletnem koledarju vselej posvečen kulturi? Številne institucije bodo 8. februar po vsej državi znova počastile z dnevom odprtih vrat in pestrim brezplačnim kulturnim programom. Izplača se ga izkoristiti. Obiskati, denimo, polne muzeje.

Letošnje Prešernove nagrajence bo na kulturni praznik znova mogoče srečati v Kranju, Prešernovem mestu, kjer tudi letos napovedujejo sklop prireditev Shod muz na kranjskem Parnasi.

V Galeriji Prešernovih nagrajencev bodo letošnje nagrajence sprejeli ob 17. uri. Ogledu razstave portretov nagrajencev Toneta Stojka bosta sledila predstavitev pesniške zbirke Samotni brin sredi morja rase in recital preteklih nagrajencev Miroslava Košute in Marka Kravosa.

Druženje se bo ob 18. uri nadaljevalo v Prešernovem gledališču, kjer se bo z letošnjimi slavljenci o njihovem ustvarjalnem delu pogovarjala publicistka Patricija Maličev.

Na ulicah Kranja bo sicer znova zaživel množični Prešernov smenj, ob katerem se mesto vrne v 19. stoletje, čas Franceta Prešerna.

V pesnikovi rojstni Vrbi bo osrednja slovesnost pred Prešernovim spomenikom ob 13. uri. Nastopili bodo Zvezdana Mlakar in Hamo & Tribute 2 Love v akustični izvedbi. Slavnostna govornica bo Ifigenija Zagoričnik Simonović.

Tradicionalni recital Prešernove poezije, ki ga Združenje dramskih umetnikov Slovenije že 32. leto pripravlja pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani, se bo tudi letos začel ob 12. uri z Zdravljico in pozdravnim govorom predsednice združenja Saše Pavček. Nastopilo bo več kot 25 igralcev in igralk vseh generacij ter študentov ljubljanske Akademije za gledališče radio, film in televizijo.

Sočasno bosta potekala recitala članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije tudi v Mariboru na Grajskem trgu in v Novi Gorici na Bevkovem trgu.