Lani vsak dan postavili pol milijona sončnih celic

Mednarodna agencija za energijo: več energije lahko pridobimo iz obnovljivih virov kot s sežiganjem premoga.

Objavljeno
27. september 2016 16.14
Posodobljeno
25. oktober 2016 21.00
reut_Palexpo Exhibition Center
Mo. Č.
Mo. Č.

Mednarodna agencija za energijo (International Energy Agency, IEA) v svojem najnovejšem poročilu ugotavlja, da je več kot polovico lanskoletnega porasta energetske zmogljivosti moč pripisati obnovljivim virom energije. Kot povzema BBC, smo lani vsak dan po vsem svetu namestili pol milijona sončnih celic. Na Kitajskem, denimo, pa so vsako uro postavili dve vetrnici.

Obnovljivi viri energije, kot so vetrna, sončna in hidroenergija, so ključni v mednarodnih prizadevanjih za boj proti podnebnim spremembam. Trenutno je le zmogljivost generiranja takšne energije tista, ki je prehitela premogovno, ne pa tudi dejanska količina elektrike. Obnovljive energije so - drugače kot premog, s sežiganjem katerega lahko elektriko nenehno pridobivamo - odvisne od naravnih dejavnikov, se pravi vetra ali sonca. Neizogibno je, da z obnovljivimi viri pridobimo veliko manj energije, kot bi jo lahko. A kljub temu je ugotovitev, ki jo IEA poroča v svojem poročilu, presenetljiva.

Izvršni direktor pri Mednarodni agenciji za energijo Fatih Birol je za BBC povedal: »Priča smo transformaciji. Svetovne energetske trge vodijo obnovljivi viri energije.« Povečanje zmogljivosti je tako posledica znižanja cen infrastrukture, česar si »pred petimi leti ne bi mogli niti zamisliti«.

IEA predvideva, da se bo trend upadanja cen nadaljeval, zaradi česar so tudi izboljšali svoje napovedi za zmogljivost generiranja energije iz obnovljivih virov v prihodnosti. Poročilo kot dejavnik omenja tudi vlade držav po svetu, ki s svojo politiko spodbujajo in omogočajo uporabo obnovljivih virov energije. 

Toda poročilo tudi pravi, da bi rezultati morali biti še boljši. Kot je dejal Fatih Birol: »Celo ti rezultati, ki so boljši od naših pričakovanj, ostajajo skromni v primerjavi z ogromnim potencialom.« Na tem mestu velja omeniti, da je v prometu in ogrevanju »napredek pri uporabi obnovljive energije počasnejši«. Poročilo tudi poudarja potrebo po učinkovitejših ukrepih na področju podnebnih sprememb.