Državljan Evrope je postal Evgen Bavčar

Fotograf, filozof in borec za pravice slepih Evgen Bavčar živi in dela v Parizu.

Objavljeno
03. junij 2016 00.02
jer*Evgen Bavčar
N. Č., STA
N. Č., STA

Bruselj - Nagrado državljan Evrope podeljuje Evropski parlament od leta 2008.

Z nagrado parlament nagrajuje tiste posameznike, projekte in pobude, ki spodbujajo čezmejno sodelovanje in razumevanje v EU.  Evgena Bavčarja je za nagrado predlagal evropski poslanec Lojze Peterle (NSi/EPP), njegov predlog pa so podprli evropski poslanci Milan Zver (SDS/EPP), Tanja Fajon (SD/S&D), Ivo Vajgl (DeSUS/ALDE), Romana Tomc (SDS/EPP), Franc Bogovič (SLS/EPP) in Patricija Šulin (SDS/EPP).

V obrazložitvi ob nominaciji so zapisali, da Bavčar »s svojim edinstvenim in bogatim prispevkom v umetnosti in literaturi, ki presega evropske meje, ne povezuje le Slovenije in Francije, ampak s svojo slepoto tudi državljane Evrope, ki imajo od Braillove komunikacije dodatno korist, saj jih povezuje na zelo simbolen način, onkraj jezikovnih ovir«.

Poleg Bavčarja bo častni naziv državljan Evrope prejelo še 49 drugih posameznikov, organizacij ali projektov iz različnih držav članic EU. Podelitev nagrad bo na posebni slovesnosti 12. in 13. oktobra v Bruslju, pred tem pa tudi v Sloveniji, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Lani sta nagrado prejela Drago Jančar in Tomo Križnar.