Državni svet izglasoval odložilni veto na novelo zakona o medijih

Kot problematično v noveli so svetniki ocenili določitev kvot predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah.
Objavljeno
04. februar 2016 18.44
lvi*kultura
Igor Bratož
Igor Bratož

»Ničesar vprašljivega ali nedorečenega ni v predlogu Zakona o medijih, odločitev za veto je odločitev za zlorabo kvot,« je včeraj državnim svetnikom povedala ministrica Julijana Bizjak Mlakar. Njen nastop ni spremenil mnenja svetnikov, 24 jih je glasovalo za veto, štirje so bili proti.

Predlog odložilnega veta na zakon, ki je bil v Državnem zboru sprejet konec prejšnjega meseca, je vložila Komisija za kulturo, znanost, šolstvo in šport, v obrazložitvi pa je navedla, da Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih vsebuje več spornih določb: pomenil naj bi prevelik poseg v avtonomijo urednikov in programe radijskih postaj, posegal naj bi v ustavne pravice in svoboščine in očitno ogrožal javni interes.

Ministrstvo naj ne bi v predlogu zakona pojasnilo, zakaj je taka omejitev nujna, komisija je dodal, da predlagane spremembe omejujejo tudi svobodno gospodarsko pobudo.


Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je kot gostja na 19. izredni seji Državnega sveta stališča nasprotnikov kvot zavrnila z mnenjem, da novela zakona ne posega ne v programe ne v uredniško svobodo, ampak le v razmerje med tujo in slovensko glasbo in onemogoča zlorabo glasbenih kvot. Dodala je še, da tudi ne veljajo navedbe nasprotnikov kvot o pretirarnih stroških nove ureditve.

Od 30 prisotnih svetnikov je 24 glasovalo za veto, 4 so bili proti. Državni zbor bo moral o medijskem zakonu torej odločati še enkrat, zakon bo obveljal, če bo zanj glasovalo 46 poslancev, radijske postaje pa bodo morale člen 86. a, ki določa, da morajo med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevne kvote slovenske glasbe, upoštevati od 1. julija letos.