Francoski arheologi odkrili »male Pompeje«

Veliko odkritih predmetov je v zelo dobrem stanju, zato najdišče primerjajo s Pompeji, ki so ostali ohranjeni po izbruhu Vezuva.

Objavljeno
02. avgust 2017 18.55
V. U., STA
V. U., STA

Francoski arheologi so na jugovzhodu države blizu mesta Vienne odkrili celotno rimsko naselje, ki so ga poimenovali kar »mali Pompeji«. Naleteli so na luksuzne hiše in javne stavbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Presrečni smo. To je nedvomno najbolj izjemno rimsko najdišče v zadnjih 40, 50 letih,« je povedal Benjamin Clement, vodja arheologov, ki so kopali ob Roni. Mesto Vienne, ki slovi po svojem gledališču in templju iz rimskih časov, je bilo pomembno središče na poti, ki je povezovala severno Galijo z rimsko provinco Narbonsko Galijo na jugu Francije.

Na najdišču v obsegu 7000 kvadratnih metrov so arheologi naleteli na domove iz 1. stoletja, ki naj bi bili naseljeni kar 300 let, dokler jih prebivalci po več požarih niso zapustili. Kljub požarom je veliko predmetov ostalo v zelo dobrem stanju, zato arheologi prizorišče primerjajo s Pompeji, ki so ostali ohranjeni po izbruhu vulkana Vezuv.