Francoz, zaradi katerega letos ne bodo podelili Nobelove nagrade, gre za dve leti v zapor

Švedsko sodišče je odločilo, da je Jean-Claude Arnault kriv za posilstvo ženske leta 2011.

Objavljeno
01. oktober 2018 12.50
Posodobljeno
01. oktober 2018 13.45
Francoz je v preteklosti vodil prireditveni prostor, ki ga je sofinancirala švedska akademija. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
L. Z.
L. Z.
Švedsko sodišče je odločilo, da je Jean-Claude Arnault, 72-letnik v središču škandala, ki je pripeljal do razveljavitve letošnje Nobelove nagrade za literaturo, kriv za posilstvo ženske leta 2011.

Dosodilo mu je dve leti zapora, najnižjo možno kazen za posilstvo.

Arnaultov odvetnik Bjorn Hurtig je švedskim medijem povedal, da se bosta s stranko pritožila na sodbo. Pred tem je zavrnil obtožbe zoper Arnaulta in jih opisal kot »lov na čarovnice«.

Švedski dnevnik Dagens Nyheter je novembra lani poročal, da je 18 žensk obtožilo Arnaulta spolnega napada ali nadlegovanja. Obtožbe so bile zajete v obdobju 20 let; v številnih primerih je zaradi švedskega prava preteklo preveč časa, da bi kazenske obtožbe obravnavali. Kljub temu so ga tožilci junija obtožili posilstva. Navedli so, da je Arnault žensko oktobra 2011 prisilil v spolni odnos, decembra istega leta pa isto žensko posilil, medtem ko je spala.

image
Švedski dnevnik Dagens Nyheter je novembra lani poročal, da je 18 žensk obtožilo Arnaulta spolnega napada ali nadlegovanja. FOTO: Janerik Henriksson/Reuters


Francoz je v preteklosti vodil prireditveni prostor, ki ga je sofinancirala švedska akademija. Ta je maja sporočila, da letos zaradi zmanjšanja zaupanja javnosti v ustanovo ne bo podelila Nobelove nagrade za književnost.

Arnault in njegova žena Katarina Frostenson, članica švedske akademije znanosti in umetnosti, sta bila na Švedskem zelo vpliven par – New York Times ju je opisal kot človeka, ki sta lahko ustvarila ali uničila kariero kulturnika.