Jadranje za dva soda viskija

Požlep in Berthou na spletu zbirata denar za knjigo o podvigu Hogshead 733

Objavljeno
06. junij 2016 16.23
Hogshead 733
Brane Piano
Brane Piano
Celje, Gent, Pariz - Za 600 evrov bodo darovalci dobili dva izvoda podpisane knjige Hogshead 733 in večerjo z umetnikoma Markom Požlepom in Maximom Berthoujem v pariški restavraciji L'Ecailler de l'Ebeniste. Za 7.000 evrov jim bosta poslala 360 knjig. Seveda so lahko prispevki tudi manjši, a ne nižji od 5 evrov. Za vsak prispevek bosta umetnika poslala zahvalo in spominek z njune 733 milj dolge lanske plovbe od francoske Bretanje do škotskega Islaya v jadrnici iz leta 1941. V škotski destilarni Hogshead so nato jadrnico iz z morjem odišavljene hrastovine razstavili, iz lesa izdelali dva 250-litrska soda in vanju natočili viski.

Maxime Berthou in Mark Požlep, prejemnik letošnje nagrade OHO, sta na spletni strani www.kisskissbankbank.com za izdajo umetniške knjige z lesenimi platnicami in na 320 straneh začela zbirati 15.000 evrov za izdajo knjige Hogshead 733 v nakladi 733 izvodov. Za manjše prispevke bodo darovalci prejeli spominke s plovbe, za 45 evrov ali več pa enega ali več podpisanih izvodov knjige.

Umetniška knjiga o njunem lanskem umetniškem projektu, ki je vključeval potovanje, dolgo 733 morskih milj oziroma več kot 1.350 kilometrov, pustolovščino na morju ter pripoved o dediščini bretanskega belega hrasta, iz katerega so nekoč izdelovali ladje in sode za viski, bo vse to popisala. Umetnika sta v francoskem Treberdenu restavrirala značilno ribiško barko iz leta 1941, razstrupila les in lani avgusta odjadrala na mese dni dolgo potovanje po nemirnem morju proti Škotski destilarni Hogshead. »Za vsak dan sva morala skupno bivanje na majhni barki skrbno načrtovati. Uredila sva si vsak svojo polovico prostora. th of us have our personal effects. Mark je imel fotografijo imitatorja Elvisa Presleya, zobno ščetko in skicirko, jaz sliko skupine, ki igra Queene, zobno krtačko in pomorske karte,« pravi Berthou.

»Dež in veter sta naju šivala skoraj vso pot in barka je padala z vala na val. Leseni trup je zaječal in se stresel ob vsakem udarcu morja. Veter je izpulil radarsko zrcalo in pridružilo se je luči z jambora, ki jo odneslo že uro prej,« se plovbe spominja Požlep.

Na Isleyu so barko razstavili in hrastovino, prepojeno z morjem, vetrom in pustolovščino zaupali izdelovalcem sodov Speyside Cooperage, ki so na tradicionalen način iz nje izdelali dva 250-litrska soda ter vanju natočili 12 let star viski Hogsheda. V najstarejši neodvisni škotski destilarni ga bodo hranili toliko časa, da bo viski zaokrožil okus s potovanjem obeh umetnikov.

»Soutien de Famille (S pomočjo družine - op.p.), kakor se je barka imenovala, je svoje zadnje potovanje dostojanstveno zaključila in čas je bil za njeno preobrazbo,« Požlep ne obžaluje predelave čolna v sode.

Viski v obeh sodih bo kmalu star 13 let. V tem času pa sta Požlep in Berthou pripravila knjigo, ki bo izšla v angleščini in francoščini. V njej bosta njuna esejistična dnevnika s potovanja, dokumentarne in umetniške fotografije, skice in risbe, ki sta jih delala med načrtovanjem umetniškega projekta, intervju z obema, narejen po koncu plovbe ter dve strokovni besedili izpod peres poznavalcev sodobne umetnosti.

»Ne želiva objaviti zgolj popisa najine poti in projekta, temveč narediti knjigo, ki bo tudi sama zase majhen umetniški izdelek. Ker je čoln preplul 733 milj, bova izdala posebno izdajo knjige v trdih lesenih platnicah v nakladi 733 izvodov. Knjige bodo oštevilčene in podpisane, prejeli pa jih bodo samo dobrotniki, ki bodo vplačali dovolj visok znesek. Če bo kasneje prišlo do ponatisa, ta ne bo imel lesen platnic in ne bo oštevilčen. Vsakomur, ki nama bo knjigo pomagal izdati, bova podarila originalni košček projekta Hogshead 733,« sporočata Požlep in Berthou.