Deloskop izpostavlja: Koliščarski dan

Draga pri Igu, danes med 10. in 18. uro.

Objavljeno
19. avgust 2016 20.16
IG SLOVENIJA 20.8.2011 KOLISCARSKI FESTIVAL FOTO: JOZE SUHADOLNIK/DELO
V. U.
V. U.

V Drago pri Igu na Ljubljanskem barju se bodo danes vrnili koliščarji, predniki iz bakrene dobe iz tisočletij med okoli 4600 in 1500 pr. n. št., katerih dediščina je od leta 2011 na elitnem Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Arheologe dodobra zaposlujejo že veliko dlje, skoraj poldrugo stoletje, saj so prve vertikalne kole, ostanke lončenine in kosti pri Igu odkrili že leta 1875. Doslej je znanih kar okoli 40 najdišč in danes bo koliščarje mogoče znova spoznati iz prve roke. V Društvu Fran Govekar z Iga v bližnji Dragi znova napovedujejo tradicionalni Koliščarski dan in na njem kar 35 različnih delavnic za otroke in drugih dogodkov.

Letošnji vodilni temi bosta kulinarika in metalurgija, kar pomeni, da bo več delavnic namenjenih mladim kuharjem in kovinarjem, ob teh pa napovedujejo tudi, denimo, delavnice o koliščarskih tatujih, ustvarjanju stene njihovega doma, lokostrelstvu, zeliščih, etnobotaniki ali iskanju belega bobra, ki baje prinaša srečo. Ob 11.30 napovedujejo še predavanje dr. Antona Veluščka z ZRC SAZU o koliščarski kulturi ter ob 13.00 predstavo Koliščarji z Velikega jezera po motivih Jalnovih Bobrov.