Korak bliže gradnji NUK II

Nova Narodna in univerzitetna knjižnica tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja.
Fotografija: NUK 2 bo vključujoč prostor učenja za vse generacije. FOTO: NUK/Bevk Perović Arhitekti
Odpri galerijo
NUK 2 bo vključujoč prostor učenja za vse generacije. FOTO: NUK/Bevk Perović Arhitekti

Ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice (Nuk) Viljem Leban je podpisal dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij, ustanovitvi stavbne pravice in začasni uporabi dela nepremičnin za gradnjo NUK 2. Dogovor ureja še zadnja odprta vprašanja glede rabe zemljišč in odpira pot za pridobitev gradbenega dovoljenja, so sporočili iz Nuka.

image_alt
Za NUK 2 luč na koncu tunela

Leban je dogovor v preteklem tednu podpisal z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec ter županom Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoranom Jankovićem. V Nuku so zapisali, da so s tem še korak bliže izgradnji prvega javnega prostora kulture in znanja po osamosvojitvi Slovenije – sodobne narodne in univerzitetne knjižnice, ki jo potrebujejo tako študenti kot tudi profesorji, akademiki in širša javnost.

Kot je povedal Leban, ob podpisu dogovora ni več ovir za izdajo gradbenega dovoljenja. »Prestopili bomo še zadnjo stopnico in stopili pred najzahtevnejšo nalogo: najti bo potrebno zadostne finančne vire za gradnjo. Verjamem, da bomo v začetku prihodnjega leta tudi te našli in jih zložili, kot radi rečemo, v finančno konstrukcijo projekta. Čez leto ali dve bi lahko začeli graditi novo nacionalno knjižnico,« so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.

Projekt se je nazadnje zaustavil zaradi težave z delom zemljišča za NUK 2, ki je v lasti MOL. FOTO: NUK/Bevk Perović Arhitekti
Projekt se je nazadnje zaustavil zaradi težave z delom zemljišča za NUK 2, ki je v lasti MOL. FOTO: NUK/Bevk Perović Arhitekti

Projekt NUK 2 je vlada na podlagi interventnega zakona za zagon gospodarstva po epidemiji lani spomladi umestila na seznam pomembnih naložb. Nova knjižnica bo slovenski javnosti ponudila novih 20.000 kvadratnih metrov uporabnih površin z več kot 1400 študijskimi mesti in 300.000 enotami gradiva v prostem pristopu.

NUK 2 bo vključujoč prostor učenja za vse generacije, odprt center znanja in kraj interdisciplinarnega sodelovanja, srečevanja skupnosti in stičišče živahnega univerzitetnega dogajanja. Sodobno in izobraževalno kulturno središče v najširšem pomenu besede bo z nočno čitalnico uporabnikom na voljo 24 ur na dan, so še zapisali v NUK.

Začetek zgodbe gradnje NUK II sega v 80. leta prejšnjega stoletja, ko je bil izveden prvi natečaj za NUK 2, ki pa je ostal nerealiziran. Na mednarodnem natečaju leta 2012 je bila za projekt nove nacionalne knjižnice izbrana arhitekturna rešitev biroja Bevk Perović arhitekti.

Projekt se je nazadnje ustavil zaradi težave z delom zemljišča za NUK 2, ki je v lasti MOL. Kot je na majski seji Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) pojasnila vodja sektorja za investicije v visokošolsko in znanstveno infrastrukturo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Mateja Tilia, je bila leta 2006 sklenjena pogodba med MIZŠ in MOL, po kateri je MOL zemljišča podelila za gradnjo NUK 2, s čimer bi po zgraditvi objekta imela svoj solastniški delež. Vendar v pogodbo niso bila vključena tri zemljišča, ki takrat še niso bila zemljiškoknjižno urejena, o katerih pa se je izkazalo, da jih je treba vključiti.

Začetek zgodbe gradnje NUK 2 sega v 80. leta minulega stoletja, ko je bil izveden prvi natečaj za NUK II, ki pa je ostal nerealiziran. FOTO: Nuk/bevk Perović Arhitekti
Začetek zgodbe gradnje NUK 2 sega v 80. leta minulega stoletja, ko je bil izveden prvi natečaj za NUK II, ki pa je ostal nerealiziran. FOTO: Nuk/bevk Perović Arhitekti

Ko je lani projektant oddajal vlogo za gradbeno dovoljenje, so ugotovili, da je za omenjena zemljišča treba pridobiti stavbno pravico. Zapletlo se je, ker je MOL izrazila željo, da država odkupi zemljišča v celoti. Konec leta je bila tudi narejena cenitev, a ker v proračunu ni bilo sredstev za odkup zemljišč, so se stvari zaustavile. Člani NSK so na majski seji tudi pozvali Mol in MIZŠ k sklenitvi dogovora glede omenjenih zemljišč.

Preberite še:

Komentarji: