Novice iz Fantazije: Kje se lahko igramo in družimo?

Ob izteku Festivala iger leta 2007 je na igričarski sceni nastala velika luknja in treba jo je bilo zapolniti.

Objavljeno
16. februar 2015 10.21
Posodobljeno
10. april 2015 15.00
Rebeka Žerovnik
Rebeka Žerovnik

Ljubljana - V glavnem mestu smo se lahko leta 2001 prvič udeležili dogodka Festival iger. Gospodarsko razstavišče se je za nekaj dni spremenilo v ogromno igralnico, kjer smo lahko preizkusili in kupili raznovrstne namizne igre, namenjena pa je bil tako najmlajšim kot tudi nekoliko starejšim obiskovalcem.

S prenehanjem tega dogodka leta 2007 pa je na igričarski sceni nastala velika luknja. V Sloveniji ni manjkalo manjših dogodkov, kjer bi se lahko ljubitelji spekulativnih zgodb, računalniških in družabnih iger dobili in družili, pogrešali pa smo velik skupni dogodek.

Dogodek z mednarodno veljavo

Želja in namen KUD Šmaug je bila vse povezati in organizirati v en večji dogodek, ki ga bodo oboževalci obiskovali vsako leto.

Dogodek, ki bo pridobil mednarodno veljavo in v Ljubljano privabil tudi obiskovalce iz tujine, tako kot mi že vrsto let obiskujemo nemške in italijanske konvencije. Že v prvem poskusu nismo ciljali na majhno in interno zadevo, kot se ponavadi organizirajo na naših tleh.

     Foto: Blaž Berlec

 

Konvencija Na meji nevidnega, kratko NMN, se je pred prvim uradnim dogodkom razvijala kar dobro leto. Treba je bilo raziskati trg − so podjetja, ki se poslovno ukvarjajo z igrami, kostumi, knjigami itd. sploh zainteresirana za sodelovanje na takšnem dogodku? Bodo društva in skupine opazili možnost, da se predstavijo širši javnosti?

Treba je bilo poiskati tudi par predavateljev, ki bi hoteli spregovoriti o zanimivi temi pred obiskovalci konvencije. In tukaj je seveda iskanje primernega prostora za organizacijo, kar v Ljubljani ni ravno najlažja naloga.

Dviganje prahu s slovenske geekovske scene

Kljub preprekam in težavam smo v prvih mesecih delovanja prejeli odlične odzive tako od razstavljavcev kot tudi od bodočih obiskovalcev. Z navdušenjem so se na vabilo k sodelovanju odzvali različna društva med drugimi tudi Slovensko Tolkienovo društvo, trgovini Črna luknja in Planeswalker ter spletna skupnost, kot je Virtualna Bradavičarka. V dogodku so videli možnost za večjo prepoznavnost ter medsebojno povezovanje.

Večina jih je omenila, da že leta čakajo, da bo nekdo dvignil prah s slovenske geekovske scene.

     Foto: Blaž Berlec

 

Po dveh uspešno izpeljanih konvencijah pa smo spoznali tudi to, da potrebujemo okrepitve pri sami organizaciji. Tako se naš krog širi in za letošnjo konvencijo so priprave že v polnem teku.

Tudi letos bo oktobra zelo pestro

Na meji nevidnega 2015 bo 3. oktobra v dvorani Tabor, prav v središču Ljubljane. Ta stara dvorana nas je s svojim lepim pročeljem osvojila in menimo, da bo služila kot čudovit ambient druženju ljubiteljev fantastične literature, iger in filmov.

Tudi tokrat bomo obiskovalcem postregli s pestrim naborom predavanj in predstavitev, spet se nam bodo pridružila raznovrstna društva in skupnosti ter seveda trgovine in posamezni ustvarjalci.

     Foto: Blaž Berlec

Na meji nevidnega je v prvi vrsti namenjena ljubiteljem fantazije in znanstvene fantastike. Želimo, da se na dogodku najdejo tudi umetniki in pisatelji, ki ustvarjajo v duhu teh dveh žanrov. V prvi vrsti smo tu zato, da tudi slovenskim ustvarjalcem pomagamo do prepoznavnosti.

***
Kulturno umetniško društvo Šmaug ima za prihodnja leta še velike načrte, v svojo družbo z veseljem sprejmemo podobno misleče, ki bi hoteli delovati na tem področju. V kolikor ste si zaželeli postati del ekipe NMN, ne odlašajte in nam pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.!

Konvencija Na meji nevidnega je bila prvič organizirana leta 2013 in s svojimi šestimi razstavljavci in 350 obiskovalci nam je pokazala, da si ljudje želijo tovrstnih dogodkov, kjer se lahko družijo, oblečejo v svoje najljubše like iz žanrske fikcije, igrajo namizne in računalniške igre ter uživajo v zapletenih debatah.