Kultura in občine (2): V Kranju še vedno tri milijone evrov za kulturo


V Kranju največ dobila Mestna knjižnica Kranj, sledi ji Prešernovo gledališče Kranj.

Objavljeno
25. marec 2015 12.31
uho_Knjiznica Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

V Kranju letos v primerjavi s proračunom za lani niso zmanjšali sredstev, namenjenih kulturi. Izjema so investicijski transferji javnim zavodom, pri katerih so bila sredstva znižana in namenjena­ izključno za izvedbo nujnega investicijskega vzdrževanja in nakup osnovne opreme.

Prav tako se niso znižala sredstva za javne razpise za projekte in programe na področju kulture v primerjavi s preteklimi leti.

Od skoraj 3,1 milijona kulturnih evrov bo v Kranju največ dobila Mestna knjižnica Kranj, in sicer 1,3 milijona, sledi ji Prešernovo gledališče (PG) Kranj z nekaj manj kot milijonom evrov. Za sofinanciranje programov in projektov nevladnih organizacij je predvidenih tristo tisočakov, za Gorenjski muzej 180.000 evrov in Layerjevo hišo 95.000 evrov.

Poleg tega bo MO Kranj namenila 26.000 evrov za investicijske transferje v javne zavode, največ v PG Kranj v višini 16.300 evrov. Direktorica PG Kranj Mirjam Drnovšček pravi, da so želje vedno večje od tistega, kar je realno pričakovati, vendar da so z dobljenimi sredstvi zadovoljni. Denar za investicije bodo v PG porabili za posodobitev ozvočenja, obnovo službenega stopnišča, zamenjali bodo tudi nekaj osnovnih sredstev oziroma tistega, kar se je pokvarilo, denimo računalnik, tiskalnik in orodje v delavnici.

Mestna občina Kranj (MOK) ima na seznamu javne kulturne infrastrukture 14 objektov: Prešernovo gledališče Kranj, Grad Khislstein in Letno gledališče Khislstein, Lov­ski dvorec, Mestno hišo, Prešernovo hišo, Stolp Pungert in Stolp Škrlovec, Layerjevo hišo, Zadružni dom Primskovo, Center za premično dediščino Gorenjske, Kranjsko obzidje, Palačo občine Kranj in Ravnikarjevo piazzeto.­

V preteklih­ letih je občina z evropskimi sredstvi obnovila več ključnih objektov v starem mestnem jedru, od kompleksa gradu Khislstein do stolpov ter Layerjevo­ hišo, zanje pa zdaj poravnava trenutne obratovalne stroške in plačuje izvedbo programov.

Imeli bi visoko šolo za jazz in popularno glasbo

Vizija razvoja kulture v Kranju bo razvidna iz novelacije strategije trajnostnega razvoja MOK do leta 2023, vendar ta še ni pripravljena.­ Glavne prioritete programa kulture v MOK (2015–2019) so spodbuda ustvarjalnosti na vseh področjih kulturnih dejavnosti, ohranjanje, trženje, raziskovanje in promocija materialne in nematerialne kulturne dediščine ...

Z Zavodom za turizem bo projektno opredeljen razvoj manjkajoče ponudbe za turistične produkte, ki izhajajo iz velikih imen Kranja (Prešeren, Puhar, Layer, Bleiweis, Zois). Predvideno je tudi sodelovanje z Zavodom za varstvo kulturne dediščine pri investicijskem ­načrtovanju obnove objektov kulturne dediščine, vzpostavljena bo mreža partnerjev za kulturno-umetnostno vzgojo, ki upošteva vseživljenjsko dimenzijo in ­vključuje vse ravni izobraževanja, od predšolskega do ­visokošolskega.

Ena od vizij razvoja je, da mesto Kranj postane kulturno središče gorenjske regije, kar bo postalo tudi tako, da bo spodbujalo kulturno ustvarjalnost in prebivalcem mesta, občine in regije omogočalo dostop do kulturnih dobrin in vrhunskih umetniških dosežkov.

Program vsebuje več kot 40 ciljev, med njimi je ustanovitev servisa za pomoč vladnim in nevladnim organizacijam ter posameznikom­ pri izpeljavi, uresničevanju, promoviranju njihovih projektnih zamisli in idej, izboljšava infrastrukture Prešernovega gledališča, ustanovitev glasbene visoke šole za jazz in popularno glasbo ter vzpostavitev centra za premično dediščino.