Novice iz Fantazije: Vživljanje v lik in vloga kostumov

V naših LARP je zelo pomembno, da se oseba v lik vživi in med igranjem razmišlja in se obnaša kot ta.

Objavljeno
16. februar 2015 12.24
Matic Zupan
Matic Zupan

LARP je kratica, ki se v angleščini glasi live action role play, v slovenščini pa pomeni igranje vlog. Gre za to, da si vsak izbere ali mu je določen neki lik, bodisi fantazijski, zgodovinski ali katerikoli drug, in se skozi LARP vanj vživi in ga igra.

V tem prispevku se bom najprej osredotočil predvsem na igranje vlog v naši skupini LARP Slovenija, ki temelji na fantazijsko-srednjeveškem svetu in nemškem načinu LARP, v drugem delu članka pa bosta na kratko opisana pomen in vloga kostumov.

Za nemški slog LARP so značilni popolno vživljanje v lik, kakovostni kostumi ter splošno vzdušje. Takšen slog se precej razlikuje od na primer ameriškega, ki deluje predvsem na principu točkovanja HP (življenjskih točk) in skoraj izključno na bojevanju.

Pri nas je zelo pomembno, da se oseba v svoj lik dobro vživi in med igranjem razmišlja in se obnaša kot ta. Razmišljati kot lik je verjetno ena izmed najtežjih nalog, tako da imajo predvsem novinci pri tem sprva veliko težav. A vaja dela mojstra in sčasoma se lahko tega nauči prav vsak.

 

                                                foto: Jure Kohek

 

Posebno pozornost je treba nameniti razvoju lika. Svojemu liku moraš že na začetku določiti zgodbo − od kod prihaja, kaj bi rad dosegel, kakšne odnose je razvil do določenih ljudstev ali ras, kdo je v njegovi družini itd. S tem vstopiš v LARP in dogajanje ter tako naprej skozi igranje razvijaš svoj lik.

En del igranja vlog predstavlja tudi bojevanje. Tu se spet zgledujemo po nemškemu slogu, vendar še bolj poudarjamo »realizem«. To pomeni, da smo povsem omejili tako imenovani HP-sistem, kjer ima vsak lik določeno število življenjskih točk (HP). Pri tem velja pravilo, da odigraš udarec in poškodbo kar se da realistično. Prav zato imamo občasne treninge bojevanja in reagiranja na poškodbe in udarce ter poskušamo pri tem biti čedalje boljši.

                                                foto: Blaž Berlec

 

Ena izmed glavnih potrebščin v LARP je kostum. Tudi tu se pojavljajo velike razlike med različnimi slogi. Če spet primerjamo ameriškega in nemškega, ima zadnji veliko bolj kakovostne kostume in jim je zato med igranjem pripisan veliko večji pomen.

To velja tudi pri nas, in čeprav smo šele na začetku, se trudimo, da ves čas izboljšujemo kakovost kostumov. Igralke in igralce zato spodbujamo k izdelavi svojih kostumov, organiziramo delavnice in po spletu objavljamo različne fotografije kostumov drugih larperjev.

      foto: Klemen Čotar

 

Marsikoga zanima seveda tudi cena takšnih kostumov. Za res kakovostno izdelavo lahko mimogrede zapraviš tudi do tisoč evrov, a za naš LARP (in verjetno večino drugih) si lahko izdelaš kostum že za nekaj deset evrov. Če imate doma stare srajce, hlače, ki jih ne boste več nosili, obleko ali krilo, ki je videti nekoliko srednjeveško, jih lahko odlično uporabite za igranje vlog. Če pa kostuma še nimate, si ga lahko pri nas za igro izposodite.

Za bojevanje se uporablja posebno penasto orožje. Predvsem spodbujamo k uporabi orožja iz lateksa (penasto orožje, prevlečeno z lateksom za zaščito in boljši videz), medtem ko navadna orožja »boffer« pri nas niso dovoljena. Kot alternativa orožju iz lateksa pa je seveda penasto orožje, prelepljeno z lepilnim trakom, vendar mora biti dobro oblikovano.