Ljubiteljski arheologi odkrili največji zlati zaklad Vikingov na Danskem

Z detektorjem za odkrivanje kovin so na polju pri mestu Vejen naleteli na serijo zlatih zapestnic.

Objavljeno
17. junij 2016 11.40
V. U., STA
V. U., STA
Trije ljubiteljski arheologi so našli največji doslej znani zlati zaklad iz obdobja Vikingov na Danskem. Prejšnji teden so z detektorjem za odkrivanje kovin na polju pri mestu Vejen naleteli na sedem zapestnic. Več o najdbi in njeni lokaciji Nacionalni muzej v Københavnu za zdaj noče razkriti.

Po pisanju nemške tiskovne agencije DPA hočejo namreč v muzeju najprej raziskati arheološko najdišče.

Najdba – šest zlatih in ena srebrna zapestnica – sicer datira v čas okoli leta 900 in tehta približno kilogram. Zapestnice so verjetno pripadale predstavnicam višjega sloja, del pravkar odkritega zaklada pa je, kot domnevajo v muzeju, tudi zlata verižica, ki so jo že leta 1911 našli na istem polju.

Peter Pentz iz muzeja je najdbo označil za edinstveno, saj je večina doslej najdenih predmetov iz žlahtnih kovin iz obdobja Vikingov srebrnih.

Vikingi oziroma Normani so bili severnogermanska plemena, sprva ribiči in ladjarji, od 9. do 11. stoletja pa pomorščaki in osvajalci. Napadali so predvsem frankovske države in državo Anglosasov. Leta 911 so zavzeli Normandijo, od tam pa leta 1066 Anglijo (Viljem Osvajalec).