Möderndorfer odstopil iz UO Prešernovega sklada, vlada za nadomestnega člana predlagala Aleša Novaka

Möderndorfer je kot predsednik vodil UO Prešernovega sklada od leta 2016, znan je po kritičnih nagovorih na proslavah ob podelitvi Prešernovih nagrad.

Objavljeno
18. julij 2019 14.58
Posodobljeno
18. julij 2019 15.12
Vinko Möderndorfer, ki je bil za predsednika UO Prešernovega sklada izvoljen na konstitutivni seji 28. septembra 2016, je znan po kritičnih nagovorih na proslavah ob podelitvi Prešernovih nagrad. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
STA
Vlada je na današnji seji razrešila Vinka Möderndorferja iz upravnega odbora Prešernovega sklada. Ta je, kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, podal odstopno izjavo. Za nadomestnega člana je vlada DZ v imenovanje predlagala Aleša Novaka. Upravni odbor sklada je v dosedanji sestavi deloval pod Möderndorferjevim vodstvom od leta 2016.

Odbor v sestavi Edi Berk, Andrej Blatnik, Srečo Dragan, Breda Kolar Sluga, Mojca Kranjc, Simon Krečič, Vinko Möderndorfer, Ira Ratej, Tomaž Rode, Hugo Šekoranja, Miran Štuhec, Uršula Teržan, Matej Venier, Zdenko Vrdlovec, Milena Zupančič je DZ imenoval 12. julija 2016 za dobo štirih let. S sklepom o razrešitvi in imenovanju članov je DZ lani razrešil dolžnosti Mojco Kranjc in Mileno Zupančič ter imenoval za člana Branka Šturbeja in Dušanko Zabukovec, piše v sporočilu vlade.
 

Möderndorferjeva slika Butal


Möderndorfer, ki je bil za predsednika UO Prešernovega sklada izvoljen na konstitutivni seji 28. septembra 2016, je znan po kritičnih nagovorih na proslavah ob podelitvi Prešernovih nagrad. Na letošnji se je, denimo, vprašal, ali je slovenska družba odslikava Butal. Spomnil je na 20 let Butalcev Frana Milčinskega in menil, da so ga Slovenci namenoma »potisnili malo vstran«, ker se v njegovih Butalah preveč prepoznavajo, da bi avtorja lahko slavili.

Med drugim se je v letošnjem govoru dotaknil tudi aktualnih političnih razmer. Opozoril je, da predsednik vlade Marjan Šarec prihaja iz polja kulture, tako je veljalo tudi za zdaj že nekdanjega ministra za kulturo, kar se je Möderndorferju zdelo obetavno. A se je zgodilo tako, da so »počistili čistilca«, ne pa Avgijevega hleva, ki je ostal neočiščen.
 

Novak od lani umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje


Na novo predlagani član Aleš Novak (1973) je od lani umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje. Diplomiral je leta 1996 na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Po letu 2003 je delal za RTV Slovenija, predvsem kot režiser in urednik kulturne redakcije.

Leta 2007 je prevzel mesto direktorja javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor, bil je tudi vodja Urada za kulturo Mestne občine Maribor. Med letoma 2011 in 2017 je bil predsednik strokovne skupine Festivala Borštnikovo srečanje, od leta 2013 pa je bil direktor Javne agencije za knjigo RS.