Morje pri Krku razkrilo dragocene ostanke starorimske ladje

Podvodni arheolog je odkril ostanke ladje iz 4. stoletja s tovorom odlično ohranjenih amfor z območij današnje Tunizije in Bližnjega vzhoda.

Objavljeno
23. junij 2020 08.25
Posodobljeno
23. junij 2020 09.52
Podvodni arheolog Velimir Vrzić konkretnejših podatkov o točki odkritja zaradi možnosti kraje ni objavil, a jih je sporočil kulturnemu ministrstvu. FOTO: Velimir Vrzić
V. U.
V. U.
Morsko dno v bližini največjega hrvaškega otoka Krka je razkrilo še en dragocen ostanek daljne preteklosti. Kot je poročal reški Novi list, je hrvaški podvodni arheolog Velimir Vrzić v akvatoriju blizu Krka odkril ostanke starorimske ladje iz 4. stoletja, ki jo je okoli 1700 let prekrival morski mulj.

Prevažala je tovor amfor z območij Tunizije in Bližnjega vzhoda. Vrzić je do odkritja prišel s pomočjo preučevanja poti, po katerih so v preteklosti plule ladje med Dalmacijo in Benetkami, in sodobne tehnologije.

image
FOTO: Velimir Vrzić


Kot dodaja Novi list, je Vrzić v preteklosti v morju odkrival tudi neprimerno manj dobrodošle stvari. Na glavni plaži v središču Reke je naletel na nevarno morsko mino.

image
Velimir Vrzić. FOTO: Aleksandar Stančin


Konkretnejših podatkov o točki tokratnega odkritja zaradi možnosti kraje seveda ni objavil, a jih je sporočil kulturnemu ministrstvu. Lokacijo je sicer odkril že pred meseci, nekaj pred začetkom izolacije zaradi pandemije novega koronavirusa.

image
FOTO: Velimir Vrzić


Predpostavljajo, da se je tovor iz antičnih časov pod stoletnimi plastmi mulja ohranil dobesedno intakten.

image
FOTO: Aleksandar Stančin


image
FOTO: Velimir Vrzić


image
FOTO: Velimir Vrzić


image
FOTO: Velimir Vrzić