Muzejska noč ima svojo moč

Muzejska noč bo v Sloveniji svetila to soboto od 18. ure do polnoči.

Objavljeno
16. junij 2015 13.32
suhadolnik MUZEJSKA NOC
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura

Prireditev Poletna muzejska noč, ki so jo naši muzeji začeli na pobudo tovrstnih mednarodnih prireditev, bo letos že trinajstič polnila muzejske in druge kulturne institucije. Gre za t. i. muzejski hit, saj iz leta v leto beležijo rekordne obiske, lansko leto se je na to noč "po kulturi" sprehajalo vsaj 39 tisoč radovednih ljudi.

Glede na podatke, vtise in pohvale je bila lanska noč izredno uspešna, čeprav visoka številka obiska ne pove vsega, veliko pa. V letošnji akciji bo sodelovalo okoli 70 institucij. Sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča bodo od poznega popoldneva pa do polnoči brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester spored prireditev, od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, pohodov, podvodnega ogleda do odprtij razstav, glasbenega programa, demonstracij in degustacij. Na ogled bodo tudi občasne in stalne razstave.

Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. Vendar se bodo letos organizatorji izdatneje posvetili ranljivim skupinam, saj slovenski muzeji sodelujejo pri evropskem projektu, ki spodbuja muzejske ustanove k odpiranju ranljivim skupinam, kamor uvrščajo tako posameznike s posebnimi potrebami kot tudi manjšine, Rome in brezposelne.


Pohvalno je dejstvo, da so tiskovno konferenco pripravili v Slovenskem turistično informacijskem centru (STIC, Krekov trg 10) v Ljubljani, kar morda kaže na to, da se muzejske ustanove (končno) le v večji meri povezujejo s turističnimi organizacijami.


Največ sodelujočih muzejev je iz Ljubljane, a dogajanje bo živahno po vsej Sloveniji, v 50 mestih, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike. S pestrim in raznolikim programom želijo obiskovalcem vseh generacij predstaviti svoje institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa. Udeleženost ljudi na razstaviščih doseže vrhunec v poznih večernih urah, torej v času, ko so v običajnih dneh vrata muzejskih in galerijskih hiš že zaprta. Gneča je ponekod že tako velika, da moti obiskovalce pri ogledu ponujenega, kar velja tudi za obisk delavnic, tako da so v nekaterih muzejih omejili število udeležencev.


Poletna muzejska noč poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, koordinacijo projekta izvaja ekipa iz Tehniškega muzeja Slovenije (Irena Marušič, Urša Vodopivec, Barbara Grilc). Realizacijo pa so poleg sodelujočih institucij letos omogočili še Ministrstvo za kulturo RS in Tehniški muzej Slovenije. Program vseh prireditev je objavljen na spletni strani www.muzejska-noc.si, prisotni so tudi na družbenih omrežjih Facebook in Twitter. Natisnjena je brezplačna knjižica s celotnim programom, ki je na voljo pri sodelujočih institucijah in na številnih lokacijah po vsej državi, delili pa so jo ne samo po hotelskih recepcijah, ampak tudi v blokovskih naseljih.


Naštejmo nekaj zanimivejših dogodkov ... V ljubljanskem Argentinskem parku MoTA Point in Bunker pripravljata Pogovor z umetnikom Andreom Centazzom, otvoritev razstave Arte / Fakti – razstava nestalne muzejske zbirke MoTA ter obsežnim program do tretje ure zjutraj; svoj prispevek imenujejo "Mi smo muzej noči!". Obiskovalci se bodo lahko sprehajali z rimskimi duhovi, prevažali z avti iz 30. let (Celje), kolesarili po Ljubljani, opazovali nočno nebo (Bistra), plesali flamenco v Lendavi, si na gradu Strmol ogledali dvorec v spremstvu Jožefa II., se šli muzejskega detektiva v Tržiču ali prisluhnili performansu Laibach v Moderni galeriji. Noč bo vaša!