Na čelu Muzeja novejše zgodovine Slovenije ostaja Kaja Širok

Kulturna ministrica je aktualni direktorici muzeja podelila nov petletni mandat.

Objavljeno
01. februar 2016 16.51
V. U.
V. U.

Kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar je na mesto direktorice Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani za petletni mandat imenovala dr. Kajo Širok, sporočajo iz MNZS. Gre za drugi mandat na čelu muzeja, ki ga bo opravljala dr. Širokova, sicer doktorica znanosti s področja zgodovinskih ved in italijanistka. Na mestu direktorice muzeja je nastopila leta 2011.

Kot dodajajo v tivolskem Cekinovem gradu, kjer ima muzej tradicionalni sedež, so v letih njenega prvega mandata izvedli odmevne tematske zgodovinske razstave, posvečene tako nacionalnim vsebinam kot mednarodnim temam XX. stoletja, poslanstvo pa nadgradili tudi v videnje muzeja kot prostora srečevanja in medgeneracijskega sodelovanja. Ustanova je postala stičišče znanj učenja in razglabljanja o širšem kontekstu historičnih dogodkov v Sloveniji in izven.

Mednarodni projekti

Od leta 2012 so sodelovali v petih evropskih projektih; treh v okviru programa EACEA Europe for Citizens Programme, pri projektu Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam in večletnem projektu iz programa Kultura, pri projektu EMEE – EuroVision: Museums Exhibiting Europe. EMEE je temeljni evropski raziskovalni projekt na področju muzeologije in povezovanja evropskih muzejev.

Na področju izobraževanja so v muzeju začeli vzpostavljati inovativne pedagoške programe, natečaje za mlade, nudili seminarje ter delovna usposabljanja za študente humanistike, muzej pa je postal tudi nacionalni koordinator mednarodnega projekta Ana Frank. Zgodba za sedanjost.

Dr. Kaja Širok je tudi nacionalna koordinatorka postavitve skupne razstave v Auschwitzu, paviljona držav naslednic Jugoslavije. Za svoje delo na področju kulture in znanosti je leta 2014 s strani Republike Italije prejela priznanje reda Viteza italijanske zvezde.