Najlepša mlada pesem

Ob 20-letnici Veronikine nagrade tudi spletno glasovanje za najboljšo pesem izpod peres srednješolcev.

Objavljeno
24. februar 2016 07.41
Brane Piano
Brane Piano
Celje - ta teden se je začelo spletno glasovanje za Malo Veroniko, pesniško nagrado za slovenske srednješolce, ki sodelujejo na natečaju v okviru Veronikinega meseca Od besede do poezije.

Na natečaj se je prijavilo 41 srednjih šol iz Slovenije, največ pesmi mladih ustvarjalcev poezije, srednješolk in srednješolcev, so poslali iz osrednje slovenske in savinjske regije.

Vse pesmi je organizatorica natečaja, Fit media, ki je bila pred dvema desetletjema tudi pobudnica zdaj že močno uveljavljene in ugledne Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko v Sloveniji, objavila na spletni strani www.veronikini-veceri.si/natecaj-mala-veronika/pesmi.html.

Spletno glasovanje bo trajalo mesec dni, vsak lahko glasuje sicer večkrat, a samo enkrat za eno pesem. Pesem, ki bo dobila največ glasov, bo zmagovalka spletnega glasovanja. A zadnjo besedo bo pri izbiri prejemnika Male Veronike, nagrade za najboljšo pesem prvega merjenja pesniške moči med slovenskimi srednješolci, izrekla strokovna žirija. Vodi jo pesnik Zoran Pevec, v žiriji pa sta še Petra Kolmančič, predlanska Veronikina nagrajenka, in Veronika Šoster, komparativistka.

Žirija bo izmed prijavljenih pesmi nominirala pet najboljših, nato pa izbrala najboljšo glede na število spletnih glasov. Odločitev bo razglasila do konca marca. Nagrada za Malo Veroniko znaša 400 evrov bruto, to je desetina vrednosti Velike Veronike, mladi zmagovalec bo dobil še plaketo. Nagrajeno pesem pa nato prebral na podelitvi 20., jubilejne Veronikine nagrade.