Najstarejši festival za mlade

V Velenju se v spomin na dan mladosti začenjajo trije tedni Dnevov mladih in kulture

Objavljeno
21. maj 2015 16.51
Dnevi mladih in kulture
Brane Piano, Velenje
Brane Piano, Velenje
Velenje - Nastal je pred 25 leti ob praznovanju dneva mladosti. Od takrat ga velenjska mladina pripravi vsako leto in iz enodnevnega je festival Dnevi mladih in kulture (DMK) zrasel v tritedensko dogajanje. V Velenju z njim še vedno praznujejo 25. maj, v času festivala pa vrstnikom skušajo približati nekonvencionalno umetnost, glasbo in drugo kulturno ustvarjanje.

V sodobnih časih festival organizira Šaleški študentski klub. V programu gre predvsem za izraz drugačnega pogleda na svet in nekomercialnih umetniških praks, hkrati pa festival DMK predstavlja nadobudne mlade skupine in ustvarjalne posameznike.

Festival se v petek, 22. maja, po tradiciji začenja s predstavitvijo revije RIT - racionalno izbrane teme, umetniško inštalacijo mladih Velenjskih umetnikov, študentov ALUO - Anžeta Severja in Mihaela Novaka ter z glasbo Felisa Catusa. V soboto bodo na svoj račun prišli ljubitelji stare in novejše elektronske glasbe, saj bo na Velenjskem gradu na treh odrih ter kasneje v klubu eMCe plac koncert, na katerem bodo nastopili slovenski Valentino Kanyzani, Tonske, Qub, Brlee, Ticko, Bakto in Borka ter hrvaški Lemon, Rubb Surr in Kreman. Dan mladosti, 25. maj, pa bodo mladi v Velenju praznovali z doživetjem socializma - obiskovalci bodo lahko popotovali v preteklost na humoren in zanimiv način.

Mladinski odbor Turistične zveze Velenje je v sodelovanju s Turistično informacijskim centrom Velenje pripravil poseben turistični produkt - Doživetje socializma v Velenju. V spominski sobi v Muzeju Velenje bo interaktivna igrana predstava o učni uri zadnjega sestanka pionirčkov pred sprejetjem med mladince. Obenem bo na ogled razstava Ko je Velenje postajalo mesto, kjer bo mogoče zaslutiti delovno vnemo nekdanjih udarniških akcij, potem pa se bodo obiskovalci lahko za vodičko na kotalkah podali še na ogled mesta, spoznavali vsakdanjik v času socializma in spoznali dva pomembna tovariša, zaradi katerih je Velenje postalo »čudo socializma«.