Je najstniški »arheolog« odkril majevsko mesto kar iz naslanjača?

Kar je 15-letni Kanadčan ugotovil z domačim računalnikom, bo verjetno v kratkem preverila tudi posebna odprava.

Objavljeno
11. maj 2016 18.20
V. U., STA
V. U., STA
15-letni Kanadčan William Gadoury je kar iz naslanjača doma v Quebecu odkril izgubljeno majevsko mesto v 3500 kilometrov oddaljenem pragozdu mehiškega polotoka Yucatan, poroča časnik Daily Mail. Primerjal je zemljevide na Googlu in satelitske slike kanadske vesoljske agencije, odprava na območje pa bi lahko bila organizirana v kratkem.

Najstnik je pri raziskovanju sledil teoriji, da so ti srednjeameriški Indijanci pri gradnji mest upoštevali postavitev zvezd. Te so namreč določale primeren kraj, kjer bi se lahko naselili.

Preveril je 117 znanih krajev, kjer se nahajajo majevska poselitvena območja, in pri tem zaznal povezanost lokacije teh s postavitvijo zvezd. Mesta je primerjal s 23 različnimi ozvezdji in pri preučevanju zadnjega našel tri zvezde, ki pa so sovpadale le z dvema mestoma.

Ker se mu je to zdelo nenavadno, se je odločil pregledati Googlove zemljevide in satelitske slike območja, kjer bi se lahko nahajalo mesto. Pri pregledu posnetkov neprehodnega mehiškega pragozda je po poročanju časnika Montreal Journal odkril 86 metrov visoko piramido in poleg nje še 30 različnih zgradb.

Foto: kanadska vesoljska agencija

Peto največje majevsko mesto?

Kanadčan je svoja spoznanja predal profesorju Armandu LaRocqueju z Univerze New Brunswick. Znanstvenik meni, da bi to mesto lahko bilo peto največje od vseh do zdaj odkritih. Povod za raziskavo je bilo dejstvo, da so Maji svoja mesta postavljali oddaljena od rek, in sicer na slabo rodovitni zemlji ter v gorah, kar je skrajno nenavadno. To mu je predstavljalo uganko, ki se jo je odločil rešiti.

Predstavnik kanadske vesoljske agencije Daniel De Lisle je Gadouryjevo raziskavo opisoval v presežnikih. Dejal je, da je osupel nad njenimi razsežnostmi. Način, ki ga je uporabil kanadski šolar, je po njegovem mnenju edinstven. Precej nenavadno je, da bi nekdo, še posebej pa najstnik, povezal koordinate zvezd z izgubljenimi mesti, vse to pa naknadno še preveril preko satelitskih slik.

Precej verjetno je, da bo Gadouryjeva spoznanja v kratkem preverila posebna odprava, najstnik iz kraja Saint Jean de Matha na jugu province Quebec pa si želi v odpravi sodelovati.