New York bodo ob vikendih osvetljevali golobi

Umetnik Duke Riley bo s svojevrstnim svetlobnim »performansom« spomnil na vlogo golobov v življenju New Yorka.

Objavljeno
28. april 2016 15.25
Mestna goloba v parku Tivoli v Ljubljani, Slovenija 21.marca 2016. [golobi,park Tivoli,narava,ptice,živali,trava]
V. U.
V. U.

Golobi se z ljudmi družijo tisočletja, ta odnos med obema vrstama pa pozna vzpone in padce. Če te danes v Ljubljani zasačijo pri krmljenju teh ali še kakih drugih urbanih živalic – v prestolnici vztraja okoli 20.000 golobov –, moraš za kazen s stotakom »nakrmiti« še mestni proračun.

Da jih je, nasprotno, mogoče pritegniti tudi k nedvomno mestotvornemu umetniškemu projektu, kaže novica z druge strani Atlantika.

Duke Riley, ki se je kot umetnik formiral na Rhode Island School of Design in Pratt Institutu v New Yorku, zatem pa se usmeril v projekte, povezane z zgodovino odnosa človeka in mesta New York do morja, jih bo uporabil za »performans«, v katerem bodo imeli glavno vlogo.

Zamislil si je projekt Fly by Night, ki bo v zasnovi preprost, za obiskovalce pa spektakularen. Ti bodo ob vikendih med 7. majem in 12. junijem v času večernega mraka deležni svojevrstne osvetlitve neba nad East Riverjem, na območju pristanišča v Brooklynu, kjer je bilo v preteklosti med drugim tudi največje ameriško vzrejališče golobov pismonoš. Kaj lahko s pernatimi pismonošami počneš v dobi globalnega digitalnega izmenjevanja sporočil?

Riley bo golobom namesto pisem na noge pripel led diode, nakar jih bo ob zvoku žvižga iz »golobnjaka«, urejenega na neki historični ladji, na tisoče poletelo nad East River in ustvarilo svojevrsten svetlobni ambient ter – po drugi strani – opozorilo tudi na lastno pravico do mesta.

Kot zapišejo na spletni strani producenta Creative Time, je nekoč v New Yorku imela sleherna mestna četrt svoje reditelje golobov, s spreminjanjem mesta zaradi gradbenih posegov in zgoščevanjem prebivalstva pa so ti naposled izginili.