Najstarejše kamnito orodje je staro 3,3 milijona let

Nova meja paleoantropologije: izdelovanje kamnitega orodja je starejše od nastopa rodu homo.

Objavljeno
16. april 2015 13.22
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Paleoantropologi so znova prišli do pomembnega odkritja. Najstarejše ohranjeno kamnito orodje kakega prednika modernega človeka ni staro 2,6 milijona let, kot je na podlagi najdb iz Gone v Etiopiji veljalo doslej, ampak veliko starejše.

Nastalo je okoli 700.000 let pred tem, kar okoli 3,3 milijona let v preteklosti. Odkrili so ga na nahajališču z nazivom Lomekwi 3 v bližini jezera Turkana v Keniji.

Odkritje je po poročanju revije Science na letnem srečanju Društva paleoantropologov (Paleoanthropology Society) v San Franciscu predstavila Sonia Harmand z Univerze Stony Brook v New Yorku, omenjeno najdišče pa je že v preteklosti zaslovelo z odkritjem ostankov nenavadnega sorodnika človeka, ki so mu nadeli oznako Kenyanthropus platyops.

Več primerov orodja so odkrili že na površju, še več ob izkopavanjih, naleteli pa so tako na ostra kamnita rezila kot večje kamne, iz katerih so jih naredili.

Za enega izmed primerkov so našli celo kamen, ki se mu je prilegal. Odkrili so tudi »nakovala«, uporabljena pri njihovem izdelovanju, analiza usedlin, ki so se izoblikovale okoli najdb, pa je omogočila zanesljivo datacijo v čas pred 3,3 milijona let.

»Gre za izdelke, ki jasno kažejo način nastanka, niso rezultat naključnega drobljenja kamnov,« je izjavila Harmandova in hkrati dodala, da je to orodje prestaro, da bi ga bilo mogoče pripisati rodu homo, v katerem so ob modernem človeku še njemu najbližje vrste hominidov. Morda gre za izdelke avstralopitecina, podobnega sloviti Lucy, ali omenjenega kenyanthropusa.

Kaže, da je izdelovanje kamnitega orodja starejše od nastopa rodu homo v zgodovini Zemlje.