Novice iz Fantazije: Katana v realnem svetu in svetu animeja

Največ so vredne katane mojstra Masamune, ki je ustvarjal na prehodu iz 13. v 14. stoletje.

Objavljeno
24. april 2015 12.50
Denis Podaj, Barbara Suhadolc
Denis Podaj, Barbara Suhadolc

Katana je orožje, ki je v japonski kulturi zelo cenjeno, zato ni čudno, da ji ogromno pozornosti posvečajo tudi japonski animirani filmi, tako imenovani animeji, ki so značilni del japonske kulture in tradicije.

To je meč, ki se od drugih razlikuje po svojem značilnem videzu. Katana je vitka in rahlo ukrivljena, rezilo ima na zunanji strani loka, njen ročaj pa je daljši in tako primeren za dvoročen oprijem. Rezilo je dolgo od 60 do 90 centimetrov, odvisno od višine človeka.

Nošnja takšnega orožja je pri Japoncih pomenila veliko čast, zato je bila prihranjena za najpomembnejše osebe, kot so bili cesar in njegovi samuraji. Ljudje s takšnimi meči so bili izredno spoštovani.

Glede na to je lahko verjeti zgodbam, ki pripovedujejo, da je samuraj več časa posvetil negi svojega meča kot svoji ženi.

           foto: Barbara Suhadolc

Največ vredne so katane mojstra Masamune, ki je ustvarjal na prehodu iz 13. v 14. stoletje. Njegovi izdelki veljajo za kulturno dediščino. Skozi zgodovino je ta meč prikazan kot mogočno orožje, kdor ga nosi, pa velja za mogočnega bojevnika. Primer takšnih animejev je Bleach, kjer katano uporablja skoraj vsak njegov lik. V tem in v številnih drugih animejih ima vsaka katana svoje prednosti in nosilcu prinese nadnaravne sposobnosti.

Rin Okumura v Blue Exorcistu svojo moč pridobi, ko seže po tem orožju, Zoro iz animeja One Piece zna uporabljati tri katane hkrati, Masamune Date iz animeja Sengoku Basara: Samurai Kings pa jih zna uporabljati kar šest. Takšnih in podobnih primerov je še nekaj sto.

V realnem svetu katana seveda ne podeljuje nadnaravnih moči. Med seboj se tudi ne razlikujejo toliko kot v animejih. Ker je katana dvoročni meč, se v realnosti lahko uporablja le ena naenkrat, a je kljub temu poznana kot meč s tradicijo in veliko simboliko.