Novice iz Fantazije: Cosplay ali kako zaživimo kot domišljijski lik

Cosplay, kot ostale vrste preoblačenja, potrebuje kontekst, v katerem je tako obnašanje opravičljivo.

Objavljeno
09. februar 2015 11.59
Špela Cvajnar
Špela Cvajnar

Poimenovanje »cosplay« izhaja iz združenja besed »costume« (kostum) in »play« (igra), tovrstno druženje in ustvarjanje pa poznajo po vsem svetu. Ljubitelji tega hobija se ob izbranih priložnostih preobrazijo v določeni lik s pomočjo kostuma, lasulje in drugih dodatkov. Obnašajo se kot bi se obnašal lik in se zabavajo s svojimi prijatelji, omenjeni hobi pa ima v nekaterih državah že bogato in dolgo zgodovino.

Ekstravagantne kostume in pisane lasulje večina ljudi povezuje s pustnimi povorkami in nočjo čarovnic, a obe praznovanji se odvijata le enkrat letno in s popolnoma drugačnim namenom. Oblačila, ki jih ne nosimo v vsakdanjem življenju, najdemo še na zgodovinskih festivalih, kot so na primer srednjeveški dnevi.

Cosplay potrebuje kontekst

Najbližje cosplayu je verjetno LARP (live action role play), kjer gre za igranje domišljijskih vlog v realnem okolju. Pri LARP-u posameznik izmisli svoj lik, ki je postavljen v nek fikcijski svet, pomembno pa je predvsem igranje vloge. Medtem ko gre pri cosplayu večinoma za izbiro obstoječega lika, večji poudarek pa je na kostumu.

Cosplay, kot ostale vrste preoblačenja, potrebuje kontekst v katerem je tako obnašanje opravičljivo. Tu gre večinoma za konvencije povezane z znanstveno-fantastiko ali japonskimi stripi in animacijo, lahko pa se skupine ljubiteljev srečajo na zasebnih dogodkih ali organiziranih fotosešnih.

 Foto: Davor Kirbiš

 

Skupnost, ki jo povezuje cosplay, je močno prisotna tudi na internetu. Spletne strani s fotografijami, priročnimi nasveti o izdelavi kostumov in spletne strani namenjene druženju povezujejo ljubitelje s celega sveta.

Številni dogodki po državi

Največji dogodek pri nas, kjer lahko vidite cosplay v živo, je decembrski Makkon. Ta festival japonske kulture vsako leto nudi sveža predavanja, zanimive delavnice in tekmovanje. Najbolj obiskano je verjetno cosplay tekmovanje, kjer posamezniki pokažejo svoje spretnosti v izdelavi kostumov, gledalci pa lahko uživajo v njihovih nastopih.

Foto: Eva Oblak

 

Poleg Makkona, se tekom celega leta odvijajo tudi drugi dogodki s podobno tematiko po celotni Sloveniji. Med večjimi so ChibiMakkon, ki se odvija spomladi v Mariboru, poleti v Izoli organizirajo Anime sejem, jeseni pa poteka v Ljubljani konvencija Na meji nevidnega, ki zajema spekulativne žanre, torej znanstveno fantastiko, fantazijo in grozljivke.

Vsako leto več obiskovalcev in udeležencev

Izmišljeni svetovi v knjigah, filmih, stripih in video igrah so glavni vir inspiracije za cosplay. Dogodki, kot je Makkon, povezujejo ljubitelje in jim omogočajo druženje v interaktivnem in kreativnem okolju. Obiskovalci imajo priložnost spoznati svoje najljubše like v živo, za cospalyerje pa je to izvrstna priložnost da pokažejo svoje spretnosti in se družijo s prijatelji.

Vsako leto se tekmovanj v kostumih udeleži večje število navdušencev iz celotne Slovenije in tujine, kar dokazuje, da cosplay postaja vedno bolj prisoten in priljubljen v Sloveniji.

***

Makkon, festival japonske kulture je kulturno-zabavni dogodek, osredotočen na predstavitev in širitev japonske kulture, animejev in mang. Njegovi člani želijo ponuditi dogodek, na katerem se lahko zberejo oboževalci vseh starosti, kjer se lahko sprostijo, zabavajo in naučijo še kaj novega, v stik pa se lahko z njimi stopi prek spletne strani ali facebooka.