Novice iz Fantazije: Promotorji spekulativne fikcije

Štirje avtorji so se leta 2011 odločili ustanoviti društvo ustvarjalcev spekulativnih umetnosti Zvezdni prah.

Objavljeno
10. februar 2015 10.33
Posodobljeno
13. marec 2015 14.00
Andrej Ivanuša
Andrej Ivanuša

Maribor - S pojmom spekulativna umetnost pojasnjujemo ustvarjanje v okviru fantazije, znanstvene fantastike in hororja na področju pisane besede, slikarstva, fotografije, filma in drugih umetniških področij. Ta področja so v Sloveniji zelo podcenjena in veljajo kot umetnosti, ki so primerne kvečjemu za otroke, ob tem se jim skoraj kakor »hudič križu« izogibajo tudi v šolstvu.

Avtorji take literature smo označeni kot pisci šunda, plaže, skratka nekakšne ne-umetnosti ter temu primerno »izobčeni« iz skupnosti. Zato smo se štirje avtorji odločili, da ustanovimo društvo ustvarjalcev spekulativnih umetnosti Zvezdni prah marca 2011 v restavraciji Brioni v Kranju.

Častni član Vid Pečjak

Ustanovni člani so Ruža M. Barić Bizjak alias Mara R. Sirako iz Kranja, avtorica prve slovenske znanstveno-fantastične vesoljske sage Dangober (Spopad pri opozorilniku 1-3); Amedeja M. Ličen z Bleda, avtorica antiutopije Nasvidenje, veličastni svet!  (napisala je še Jasnovidko, fantazijsko TV dramo; Od kraja do raja, gledališko ZF komedijo); Bojan Ekselenski iz Celja, avtor prvega slovenskega avtentičnega fantazijskega epa Vitezi in Čarovniki (obsegal bo 5 knjig, doslej izšlo Votlina skrivnosti, Vzpon indigo otrok, Indigo novi svet) in Andrej Ivanuša iz Maribora, avtor otroške fantazijske pustolovščine Čudovita potovanja zajca Rona 1 - 4, ZF romana Rheia, fantazijskega romana Svetrodrev in epske pesnitve Vilindar s slovenskim mitološkim ozadjem. Častni član je Vid Pečjak, ki ga verjetno ni potrebno posebej predstavljati in je avtor mnogih spekulativnih zgodb.

Člani so še Martin Vavpotič /Komenda - Čez veliko zahodno morje/Clockwork Warrior; Marko Vitas /Borovnica - Prometheus, 2084/; Majda Arhnauer Subašič /Ljubljana/; Danila Žorž /Ajdovščina - saga Pravi svet (Čarni angel, Ukleti angel), Primer letečega kovčka, Časovni popotnik, itn./ in Matjaž Štrancar /Ljubljana - Modra Droga/.

Konvencije, nagrade in delavnice

Aktivnosti v Sloveniji so različne. Novembra 2012 smo organizirali slovensko konvencijo ljubiteljev spekulativnih umetnosti 1.SI.CON 2012 CELJE. To je bilo prvo srečanje ljubiteljev spekulativnih umetnosti po letu 1983! Na srečanju smo podelili nagrade »Drejček in trije Marsovčki« za ustvarjanje na področju F&ZF&H. Izdali smo zbirko slovenskih F&ZF zgodb Zvezdni prah 2012 na 280 straneh, kjer se 14 znanih in novih slovenskih avtorjev predstavlja s 14-timi prvič objavljenimi zgodbami. Naslednja zbirka bo izšla v kratkem.

Konec leta 2013 smo organizirali delavnico pisanja spekulativnih zgodb Rokodelstvo spekulativne fikcije v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani, kjer smo predavali dr. Robert Simonišek (o poeziji in osnovah proznega ustvarjanja), Bojan Ekselenski (o vseh aspektih ustvarjanja dobre zgodbe) in Andrej Ivanuša (o založniških trikih, urejanju in neumnostih pri pisanju). To je prvi takšen dogodek v Sloveniji.

Dvaintrideset številk fanzina

Pomembna dejavnost je izdajanje brezplačnega fanzina za fantazijo, znanstveno fantastiko, horor in svet Drugotnosti Jašubeg en Jered - novice iz Drugotnosti 4x letno. Doslej je v sedmih letih izšlo 32 številk in še tri posebne številke v angleškem jeziku. Dosegljive so v PDF obliki na internetu.

Aktivni smo tudi na mednarodnem področju, predvsem v Evropi. Predstavili smo se na festivalih znanstvene fantastike na Hrvaškem, v Opatiji (Liburnikon, 2011, 2012, 2013), na Reki (Rikon, 2011), v Pazinu (Istrakon, Festival fantastične književnosti, 2012, 2013) in v Zagrebu (Sperakon, 2013, 2014), itd.

Udeležili smo se evropske konvencije ESFS (European Science Fiction Society) EUROCON 2012 ZAGREB. Slovenski avtor Aleš Oblak je prejel nagrado za mladega obetavnega avtorja (Encouragement Award 2012) za roman Hiša dobrih gospodov. Martina Vavpotiča smo predstavili na Eurocon 2013 Kijev, Ukrajina. Prejel je Encouagement Award 2013 za novelo Clockwork Warrior.