Predstavitvena informacija

Od starogrške ideje do izuma v Galeriji CD

Galerija Cankarjevega doma predstavlja vse pomembnejše ideje, izume in dognanja antičnih Grkov.

Objavljeno
07. november 2019 12.24
Posodobljeno
12. november 2019 11.18
Cankarjev dom prireja poučno razstavo na temo stare Grčije. FOTO: Cankarjev Dom
Kako pomembna je za evropski prostor starogrška kultura, ne priča le umetnost, ki se vedno znova vrača k dialogu z antičnimi ideali, temveč tudi znanost, ki skoraj praviloma svoje začetke in temelje postavlja v čas razcveta stare Grčije. Galerija Cankarjevega doma predstavlja vse pomembnejše ideje, izume in dognanja antičnih Grkov v enem prostoru.

Razstava Ideja, znanost in tehnologija antične Grčije, ki je v Galeriji Cankarjevega doma na ogled do konca februarja 2020, enciklopedično, a interaktivno ujame širino starogrške misli, ki sega od predhomerskih časov do Rimskega imperija. Obdobje po prvih olimpijskih igrah prinese vsem znani začetek grške demokracije, načrtovanega bojevanja na morju in na kopnem, nove urbanistične in arhitekturne rešitve, boljše poznavanje razvoja živih bitij ter ustroja sveta in vesolja pa še veliko več.

Med različnimi tematskimi moduli, ki predstavljajo dosežke iz humanističnih in naravoslovnih ved ter drugih pomembnih starogrških običajev, se lahko obiskovalec sprehodi od antičnega kiparstva, mimo telekomunikacije, atletike pa do astronomije, medicine in matematike. Pri tem lahko tu in tam sreča predhodnike izumov – recimo parnega stroja in dvobatnega »motorja«, ki so še dandanes v uporabi v predrugačeni obliki, in se navdušuje nad dognanji, kot je recimo Pitagorov izrek ali Arhimedov neskončni vijak, ki jih zob časa ni uspel spremeniti, kaj šele prekositi.

Predstavljena tehnologija sega od preprostih rešitev pa do kompleksnih izumov, katerih delovanje ostaja skrivnost. Iz ozadja se ji pridružuje mitološka osnova, ki odpira številna vrata v razumevanje starogrških miselnih procesov, predvsem pa vrednostnih sistemov. Če danes razum in koncept pogosto izvedbeno in vrednostno ločujemo od spretnosti in uporabe, je v antični Grčiji vsak delec procesa pomenil enakovreden korak k napredku. Vse ideje so kot Dedalova krila – čudovit izum, ki se ob nespametni uporabi lahko izneveri. Ali pa kot Prometejeva ukana Zevsa, ki dobronamernost genija lahko spreobrne v nespametno skušnjavo s katastrofalnim izidom.

image
Na razstavi lahko srečate tudi predhodnike izumov, kakršne uporabljamo danes. FOTO: Cankarjev Dom


Razstava Ideja torej vsa področja življenja antične Grčije združuje v izkušnjo, ki nam je v zabavo in poduk.

»Razstava najbolje, kot je mogoče, prikazuje, kako nesmiselne so delitve na humanizem, tehnologijo ter na tehniške in naravoslovne študije – v tem smislu ne gre govoriti o interdisciplinarnosti, saj vse tvori en sam celovit sistem. Za naš prostor ta razstava pomeni dopolnitev, nadgradnjo razstave o Leonardu da Vinciju, s koreninami zahodnoevropske misli in znanosti.« doc. dr. Andrej Gaspari, predstojnik Oddelka za arheologijo FF UL, tudi strokovni svetovalec razstave.