Odkrili doslej največjo grobnico stare Grčije

Grobnica, odkrita v grški Makedoniji, izhaja iz časa po smrti Aleksandra Velikega.

Objavljeno
13. avgust 2014 19.29
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Arheologi so na severu Grčije odkrili grobnico, ki sega v obdobje Aleksandra Velikega in naj bi bila največja, kar so jih doslej našli v državi. Najdbo, ki jo je premier Antonis Samaras označil za edinstveno, pa spremljajo številna vprašanja in arheologi še vedno v tavajo v temi glede tega, kdo je v njej pravzaprav pokopan.

Grobnica leži skrita pod hribi pri antičnem mestu Amfipolis na severu države. Okrogel nasip, ki jo pokriva, ima obseg 497 metrov, zgrajena pa je iz marmorja z bližnjega otoka Tasos.

Odkrili so jo v zadnjih dveh letih izkopavanj na območju in po besedah glavne arheologinje Katerine Peristeri zagotovo sega v obdobje po smrti Aleksandra Velikega leta 323 pred našim štetjem. Petmetrski lev iz marmorja, ki stoji ob bližnji cesti, naj bi bil prvotno ob grobnici.

Grški premier Antonis Samaras, ki je v torek obiskal prizorišče, je menil, da gre za izjemno pomembno in edinstveno najdbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že dlje časa se pojavljajo ugibanja, da je bila na območju približno 600 kilometrov severno od Aten pokopana pomembna osebnost iz obdobja nekdanje makedonske države. To naj sicer ne bi bil Aleksander, ki je umrl v Babilonu v današnjem Iraku, bi pa lahko grobnica pripadala kateremu drugemu članu kraljeve družine.

Amfipolis je bil sicer v času vladanja Aleksandra Velikega pomembno mesto. Tja so poleg tega po njegovi smrti tudi izgnali in dali ubiti Aleksandrovo vdovo in sina.

Na območju pokrajine Makedonija na severu Grčije so sicer doslej našli že več antičnih grobnic, med drugim leta 1977 tudi grobnico očeta Aleksandra Velikega, Filipa II., piše BBC.